fallback

Защо японците загубиха войната на турбините?

Само за двайсетина години съотношението на силите се промени напълно

Опитите за създаване на бензинови турбомотори в Япония започват по-рано, отколкото в Европа, където по онова време съществуват други тенденции. В крайна сметка обаче японската автомобилна индустрия губи надпреварата, която сама започна. Защо се стигна дотук, отговор дава изданието Auto.Mail.

В края на 80-те и началото на 90-те години  в Западна Европа цари ерата на атмосферните бензинови агрегати, а компании като BMW бягат от думата „турбо“ като от огън. Маркетолозите на бранда се надпреварват да пускат прес-релийзи за прелестите на атмосферните двигатели, а турбомоторите са приписвани на диваците от Азия.

В Mercedes-Benz се увличат само по механичните компресори, които наричат Kompressor, докато в Audi не разполагат с турбомотор с по-малък обем от 1,8 литра. Нещо по темата се опитват да правят в SAAB, но всички знаем как завърши това. Стига се дотам, че през 1989 г. Формула 1 забранява турбоагрегатите, за да се върнат към тях отново едва през 2014 г. 

Какво виждаме сега – бензиновите турбодвигатели в Европа набират популярност и оказват влияние върху всеки производител. През XXI век дори BMW забрави за „сладкото чувство“, давано от атмосферните мотори, и сега в гамата на производителя няма нито един двигател без турбина. Audi, Skoda, SEAT и Volkswagen си поделиха своите мотори TSI и TFSI, като оставиха атмосферните агрегати само на страните от Третия свят. Mercedes-Benz, Alfa Romeo, Land Rover, Jaguar, Fiat и дори Ferrari – всички те се подадоха на чара на турбото. Защо?

Една от основните причини е, че навремето турбото се разглеждаше като най-добрия начин да бъде „излъган“ нововъведеният екологичен тестов цикъл NEDC. Съгласно него, средният разход на гориво се измерва при ускорение от 0 до 50 км/ч в продължение на 26 секунди. Освен това, има измерване в градски цикъл, както и при движение извън града, които са въведени още през 70-те години. При тестовете автомобилът се движи в идеални температурни условия, като турбината или не е задействана, или работи при ниски обороти. Така се получава, че разходът на двигател 1.4 TSI е много по-нисък от този на 1,4-литров атмосферен мотор. Общо взето, турбината се оказва идеалният инструмент за измама.

Естествено, автомобилните производители се възползват масово от това. Например инженерите на Porsche успяват да постигнат пробег от 3,3 л/100 км по цикъл NEDC при суперхибрида 918 Spyder с 4,6-литров V8 двигател с мощност 608 к.с. Дали обаче някой вярва, че това е възможно в реалния условия?

На фона на своите европейски конкуренти японците наводниха своя вътрешен пазар с компактни малолитражки с бензинови турбомотори, още преди да се появи необходимостта от тях. Достатъчно е да си спомним Toyota Starlet, която през 1984 г. получи редови 4-цилиндров турбомотор с обем 1,3 литра. През 1990 г. същият двигател развива 135 к.с. при версията GT Turbo.

В Mitsubishi поставят на кросоувъра Pajero Mini двигател с обем 0,7 литра с мощност 64 к.с. Още през 1980 г. се появява Mitsubishi Lancer в версиs EX 1800GSR с 1,8-литров турбомотор с мощност 135 к.с., които по-късно стават 160. Има и версия с 1,6-литров двигател със 160 к.с.

Отново в средата на 80-те години сред моделите с турбомотори попадат Nissan Silvia/180SX и Skyline RS, Toyota Carina GT-TR и Supra, Mitsubishi Starion GSR-VR и др. Градският кей-кар Suzuki Alto с 0,54-литров мотор разчита на 64 к.с., а Mazda RX-7 използва 1,3-литров роторен двигател с турбо, като мощността му е 185 к.с.

Когато автомобилните производители в Европа осъзнават прелестите на турбодвигателите, японците, чиято основна продукция е насочена към „атмосферния“ пазар в САЩ, изведнъж се оказват в ролята на догонващи. Спортни модели като Toyota GT-86 и Subaru BRZ излизат с прекрасно настроено шаси, но със слаб атмосферен двигател. Компания като Infiniti е принудена да се кооперира с Mercedes-Benz, тъй като не може сама да разработи добър турбомотор. На свой ред, Honda хвърля огромни сили и средства, за да направи турбодвигател за Civic Type R, тъй като двигателят на предишното поколение не може да покрие екостандартите, а Mazda директно „погреба“ роторните технологии, за да заложи на атмосферни мотори SkyActiv.

Сега в Япония правят всичко възможно, за да наваксат изоставането си, но преднината на европейските производители изглежда доста голяма. Навлизането на електромобили и хибриди също оказва влияние, така че битката тепърва ще става все по-оспорвана.

Снимки: Производителите

fallback
  • #22
    Пропов ( преди 4 години )
    Що за коментари тук?! Турбо моторът бил дърпал от 2000, даже от 1500 оборота. Че и се изказват като преки свидетели на голямото дърпане. То при тия обороти турбото още дреме бре. Да се разберем , че говорим за нормални коли с малки турбинирани мотори. Та при тия ниски обороти си имаш един куц 1, 6 (примерно) мотор и толкова. После вече с оборотите турбото почва да надува, ама и да посръбва. Карах нова Астра 1,4Т. Извънградско над 12 без особена агресия в шофирането. Е Данке Шойн!
  • #21
    Селянин ( преди 4 години )
    Още не бях прочел глупавата статия до край и бях сигурен, че ще има дълга дискусия, кое е по по най. Животът е прекалено кратък за да карате само немски или японски коли, само турбинирани или само атмосферни.
  • #20
    анонимен ( преди 4 години )
    #19 Абе да ти кажа мисловната дейност ти е много спъната и дори липсва! Имам и от двата мотора автомобили, но никога не бих заменил атмосферката с турбинирана кола. Турбинката е да се правя на рейсър по светофарите, а в ежедневието атмосферката е незаменима. Така че, като изкараш книжка, като покараш различни коли ще разбереш каква глупост си написал!
  • #19
    Абе ( преди 4 години )
    Който веднъж се качи на турбиниран мотор, никога повече не се връща на спъната атмосферка!
  • #18
    Карач ( преди 4 години )
    918 Spyder наистина има среден разход под 4/100, защото поне 35 км от тези 100 км ги изминава абсолютно и само на ток, а следващите 65 ДВГ е постоянно подпомаган от електрическите. А и не, че нещо, но 918 Spyder e с АТМОСФЕРЕН двигател!
  • #17
    Сервиз ( преди 4 години )
    Турбото увеличава КПД-то на двигателя, тъй като оползотворява енергията на изгорелите газове, която иначе се губи. Турбомоторите са по-ефективни. ТОЧКА. Електродвигателите са най-ефективната форма на транспорт към момента. ТОЧКА ФИНАЛЕ
  • #16
    анонимен ( преди 4 години )
    #14 Личи си, че си фен на немското! Немците се плашат много от оборотите и те са им били винаги проблем, докато японските високооборитни двигатели, никога не са имали проблем с оборотите и са изкарвали винаги много повече от немските нискооборотни мотори. Има много по-важни неща за дълговечността на ДВГ от оборотите. Ако беше се интересувал и малко повече чел по въпроса, щеше да го знаеш.
  • #15
    анонимен ( преди 4 години )
    #7Все още няма чак такова изобилие от двигатели с турбо, че да си забелязал някой навъртял 1 млн километра. Самият двигател със съвременно турбо работи предимно в ниските обороти, така са му сметнати и предавките в скоростната кутия и прави по-малко цикли за 1000 км. Износването е разбира се по-малко. Необходимостта да ръчкаш предавки също е по-малка. Проблем може да са другите съвременни технологии, но това е съвсем друга тема. Като цяло турбото облекчава двигателя. Стига прадразсъдъци!
  • #14
    анонимен ( преди 4 години )
    #10Само един *** въпрос:КАКЪВ ПРОЦЕНТ ОТ ХОРАТА И В КАКЪВ ПРОЦЕНТ ОТ ВРЕМЕТО КАРАТ ДВИГАТЕЛЯ СИ НАСТЪПЕН ДОКРАЙ?Именно тук е предимството, че турбото и без да го настъпваш имаш почти цялата му мощност, което в малките обороти значи голям въртящ момент. Караш си на ниски обороти, двигателят ти върти малко цикли, гори малко и е малък, т.е. лек, влиза бързо в работна температура и т.н. Предимствата са огромни! Друг е въпросът, че компенсират с някои съмнителни технологии зарази щадящия режи ...
  • #13
    анонимен ( преди 4 години )
    Много глупости в тази статия. Европейците по никакъв начин не са изоставали от онези през 80-те. А сега японците имат достатъчно турбо двигатели. Аман от клик бейт статии.
fallback
Последни