IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

15-те най-бързи коли за под 30 000 долара в България

Сравнението с Америка не е в полза на нашия пазар, що се отнася до скоростта

Статията за 15-те най-бързи нови коли, които можете да си купите в Америка с 30 000 долара, ни подтикна да проверим как стоят нещата в България.
Европа и Америка винаги са били два различни свята, що се отнася до автомобилите. В САЩ първи обърнаха внимание на вредните серни и азотни емисии, но пък и до ден-днешен контролът върху парниковите газове е несравнимо по-хлабав, отколкото в ЕС. Има и още два фактора, които правят САЩ страната на големите двигатели: чувствително по-евтиният бензин и фактът, че повечето градове са се развивали през модерната епоха и са предвидени за големи количества автомобили.


Subaru Impreza WRX
В САЩ можете да имате Subaru WRX с двулитров боксер, 268 коня и задвижване на четирите колела за 27 495 долара. Но високите му парникови емисии го правят неподходящ за Европа

Все пак доскоро между тези два смята имаше равенство, когато ставаше дума за скорост на достъпна цена. На американските тежки V8 чудовища Европа отговаряше с по-леки и компактни модели, но с по-ефективни двигатели. 2020 обаче промени това.

Новите лимити на ЕС за въглеродния диоксид и налаганите покрай тях глоби безмилостно разредиха броя на наистина интересните автомобили. Особено в по-ниските ценови сегменти. По-пъргавите версии внезапно изчезнаха от каталозите на вносителите. Произволен пример: в ценовата листа на Ford за България вече го няма Focus с 1.5 Ecoboost и 150 коня. В същото време новите системи за безопасност, които ЕС вече изисква задължително, и нуждата от филтър за твърди частици и при бензиновите агрегати повишиха още малко цената. Така че днешното сравнение вече е изцяло в полза на Америка, що се отнася до скоростта. Впрочем в останалите страни от ЕС нещата стоят още по-зле, защото цените на повечето модели у нас са по-ниски в сравнение със Западна и Централна Европа.

За сравнението сме взели само цени от листите на официалните представители, а 30 000 долара сме приравнили на 52 772 български лева по курса от 27 март.

Eто 15-те най-бързи автомобила в България за под 30 000 долара:


0 от 500
  • #2
    8 rate up comment 2 rate down comment
    v1per ( преди 3 години )
    swift sport бих избрал
  • #1
    12 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Първата половина на списъка са обикновени автомобили... 130-150 коня двигател е далеч от каквото и да е хот... или спорт или бързо и т.н. - просто прилично се движат.. (аз карам такъв). Останалите предложения се движат около 200 коня - също не са върха на спорта... но за тези пари явно по-бързо не може да се купи.. Е, може би Купра 300 коня за около 60к.