IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Планетарният автоматик – предимства и недостатъци

Намалява удоволствието, но пък прави шофирането по-спокойно и по-комфортно

Планетарният автоматик – предимства и недостатъци

Когато купувате нов или употребяван автомобил, имате избор между ръчни или автоматични предавки. И двата варианта на предаване имат предимства и недостатъци. Затова може да изберете кутия с два съединителя, която ви позволява да превключвате както ръчно, така и автоматично.

Ръчната трансмисия дава на водача усещането, че може по-добре да контролира шофирането. Съединителят трябва да се работи ръчно. Много купувачи предпочитат ръчната скоростна кутия, защото им доставя по-голямо удоволствие. С нея можете да шофирате по-пъргаво и да влияете пряко върху промените на предавките.

Автоматик

Това не е възможно по същия начин с автоматик, дори ако имате кутия Tiptronic. Tiptronic позволява ръчно превключване с помощта на лостове на волана, подобно на автомобил във Формула 1. Пълното деактивиране на автоматичното превключване обаче не е възможно.

Автоматикът прави превключването ненужно. Той позволява комфортно и спокойно шофиране. Недостатъците се крият в увеличения разход поради по-лошото КПД и във факта, че системата не може да бъде повлияна. В допълнение, както новите, така и употребяваните автомобили са по-скъпи. По-старите кутии влияеха на динамичните показатели, като този недостатък е отстранен при модерните.

Първата автоматична предавателна кутия е монтирана от Oldsmobile в серията 60 през 1939 г. Тя е тежка, но достатъчно здрава и надеждна, за да бъде вграждана и в танкове. След войната GM я рекламира като „изпробвана в битка“.

Oldsmobile Series 60

Автоматичната кутия може да бъде проектирана по различен начин. В нея често се инсталира конвертор, който свързва двигателя с планетарните предавки.
При празни обороти конверторът работи като изключен съединител и не предава въртящ момент или поне не много, което се усеща при старите кутии.

Когато педалът на газта бъде натиснат, двигателят започва да се върти по-бързо от кутията и тогава конверторът работи като безстепенна кутия. Колкото по-голяма става разликата в оборотите между двигателя и кутията, толкова по-голяма става разликата във въртящия момент. В края на ускорителната фаза оборотите на кутията наваксват тези на двигателя и тя се елиминира. Тогава автоматикът работи като задействан съединител.

В самата кутия са поставени планетарни зъбни колела. Чрез свързването, разделянето и спирането на отделни части се отключват различни предавки. Всичко това функционираше хидравлично. Днес се използват сложни електронни командни блокове.

Автоматик

Предавателна кутия с конвертор има по-компактен дизайн и е по-евтина. Поради тази причина тя продължава да се доразвива, въпреки че разходът на горива е малко по-висок, отколкото при кутията с два съединителя.

Автоматичният преобразувател е автоматична трансмисия, която работи с блокиращ съединител на конвертора. По време на работа няма прекъсване на тягата и стартирането може да се извърши почти без износване.

Преобразувателят на въртящия момент гарантира, че скоростта на двигателя се увеличава. Плътността на въртящия момент също е доста висока. Превключването става почти неусетно.

Модерните кутии с конвертор са с шест до девет и дори десет предавки. При по-старите автомобили те бяха масово с 4 или 5, а по-късно и с шест.

Снимки: Autoscout24, Oldsmobile

0 от 500
  • #3
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Анести ( преди 4 години )
    Някой се е загубил в превода.
  • #2
    10 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    "Съединителят трябва да се работи ръчно"
  • #1
    28 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Това също не е вярно "Недостатъците се крият в увеличения разход". Не сме 1990-та, а сме 2020-та година. Съвременните автоматици ускоряват по-бързо и имат по-нисък разход от ръчните трансмисии. А по повод темата удоволствие - голямо удоволствие е в задръстване в града с ръчна трансмисия, няма що.