IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новият Mercedes-Benz SL – хибрид и 4х4, но без V12

Кабриолетът ще използва платформата на AMG GT

Новият Mercedes-Benz SL – хибрид и 4х4, но без V12

Концернът Daimler подготвя премиера на новото поколение на кабриолета Mercedes-Benz SL. В сравнение с предшественика си моделът ще стане по-спортен, по-динамичен и по-лек, като за първи път ще получи хибридни модификации.

Сегашният Mercedes-Benz SL (версия R231 – на снимката) се произвежда от 2012 г., като търсенето му постепенно намалява. Най-голям е интересът към кабриото на пазара в САЩ, където през 2019 г. са продадени 1690 бройки. Това обаче е с 20,5% по-малко от предходната година и в пъти по-малко в сравнение с 2013 г., когато продажбите са 7007 бройки. 

Към момента автомобилът е достъпен в две бензинови модификации с V6 и V8 мотори, като от гамата отпаднаха версиите с V12 и AMG. Новата генерация (R323) ще използва платформата MSA (Modulare Sportwagen-Architektur), която ще бъде в основата и на новия Mercedes-AMG GT. Това означава надлъжно разположение на двигателя и скоростна кутия, приближена към задния мост. Трансимисията ще бъде с 9 предавки, а не със 7, както е в момента.

Базовият вариант SL 43 ще получи 3,0-литров бензинов двигател, като ще бъде единственият със задвижване към задната ос. Всички останалите версии ще имат система 4х4. Най-мощната – SL 73e, ще разчита на битурбо V8 (M178) и допълнителен електромотор. Съвкупната мощност на системата ще достигне 800 к.с. Батерията ще използва външен източник за зареждане, което ще помогне за покриване на нивата на вредни емисии СО2 и избягване на глоби в Европа. Платформата MSA позволява и електрически вариант, но за мотора V12 ще бъде забравено.

В сравнение с роднината си Mercedes-AMG GT, новият SL ще бъде по-просторен и по-комфортен, но не е ясно как ще е с теглото. Сегашният R231 тежи 1,8 тона, но R323 ще използва предимно алуминий в конструкцията. Това би трябвало да намали тежестта, но пък използването на хибридна система ще направи точно обратното.

Премиерата на новия SL е планирана за тази година, но заради епидемията от коронавирус това може да промени.

Снимка: Mercedes-Benz

0 от 500