IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

„Вечната“ гума ще е на пазара до 10 години

reCharge е безкамерна и се възстановява напълно сама

„Вечната“ гума ще е на пазара до 10 години

Корпорацията Goodyear представи концептуалната гума reCharge, която напълно сама възстановява протектора си от всякакви механични уреди. Подобна гума не се бори от нарязване и пробождане, затова тези, които я използват, няма да се притесняват от налягането в нея и съответно да я сменят с нова.

Всъщност, reCharge е първата безкамерна гума в света, която е разработена от съвременно и екологично чисти материали, сред които са каучук от глухарчета и синтетична паяжина. В нея има тънки тръбички, през които в най-горния слой прониква смес. Тя се втвърдява и отстранява всички увреждания. Самата смес се съхранява в малки кутийки в главината на колелото. Те могат да се сменят и така материалът в тях се използва непрекъснато.

От Goodyеar твърдят, че технологията позволява използването и на различни „възстановяващи“ разтвори, като това дава възможност на шофьора да адаптира гумата към различни повърхности на пътя и съответно да я използва в различни сезони.

Все още обаче е прекалено рано да се говори за серийно производство на подобни гуми. Тяхната доработка ще отнеме още 10 години, така че те ще могат да се появят на пазара в началото на следващото десетилетие.


Goodyear reCharge
Снимки: Goodyear

0 от 500