IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Съд спря завода на Tesla в Германия

Проблемът е в изсичането на дърветата на предоставения терен

Съд спря завода на Tesla в Германия

Германския съд нареди на Tesla да спре разчистването на горските земи в близост до Берлин, където американската компанията започна строеж на първата си европейска фабрика за електромобили и акумулатори, съобщава Reuters.

Производителят от Калифорния обяви плановете още през ноември миналата година, като получи място край градчето Груенхайде. Властите дадоха зелена светлина на проекта и позволиха на строителите на завода да изсекат 92 хектара гори. Това предизвика гнева на природозащитни организации, които подадоха жалба в съда.

Оказа се, че в Tesla не са получили официални документи, които им позволяват, да стартират строителство на фабриката и са започнали изсичането на своя глава. В случая съдът е приел жалбата на местната природозащитна група Gruene Liga Brandenburg (Зелена лига на Бранденбург), като спира процеса, поне временно.

Решението на съда предизвика недоволство на властите, които предупредиха, че съдебната битка срещу изграждането на фабриката на Tesla ще нанесе сериозни и дълготрайни щети на имиджа на Германия като място за правене на бизнес. От другата страна са местните жители и природозащитници, които са категорични, че заводът представлява заплаха за местната дива природа и водоснабдяването.

Снимка: Teslarati

0 от 500
  • #5
    11 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Типично по немски е цялата работа, а сега лъжат, че уж нямали разрешително. Дават им терен за строителство на фабриката, а после излизат с номера, че не можели да секат дърветата. Е как така? Фабриката по клоните ли да я правят или над дърветата? Според мен Мъск направи огромна грешка, че реши да строи в Германия. Там ще има само спънки и проблеми. Там са шовинисти и си обичат нафтовите печки. Може таралясници да са, ама немски да са. И тея са локомотивът на Европа?! Пфу, мизepтици фашистки!
  • #4
    5 rate up comment 1 rate down comment
    хъммм ( преди 4 години )
    хахахаха както каза Lisa Simpson, когато Илон Мъск им беше на гости: " за човек , който мисли за природата - кеф да ти е как харчи гориво "
  • #3
    11 rate up comment 6 rate down comment
    пепе ( преди 4 години )
    В Китай построиха фабрика за 10 месеца. В Европа за 10 месеца не може едно разрешително за строеж да им дадат. Ето за това Европа скоро ще е по-бедна от Африка!
  • #2
    12 rate up comment 12 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 4 години )
    И една гъска да е - на това му се казва демокрация и правова държава!
  • #1
    8 rate up comment 23 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 4 години )
    Друсания никаквец си мисли, че това му е сащ и китай дето може да си прави квот си ще... без разрешение тръгнал и айде... айде сега да му го нафулат!