IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nissan обяви колосални загуби

Приходите на компанията са намалени наполовина

Nissan обяви колосални загуби

Японският производител Nissan Motor публикува финансовия си отчет за миналата година. От него става ясно, че само през последните 4 месеца чистите загуби на автомобилния концерн са 237 млн. долара, като това се дължи на спада на продажбите - с 8,1% до 3,7 млн. единици.

Най-висок е показателя в Европа, където продажбите са намалели с 16,2% до 395 000 автомобила за последните 4 месеца на 2019 г. Тук е включена и Русия, където японската марка има силни позиции. В Щатите спадът е с 9,1% - до 980 000, а на останалите пазари е 11,5% - до 547 000 бройки. Положението в Китай също не е добро, там намалението е с 10,7% - до 1,09 млн.

От компанията прогнозират, че операционната печалба за последната финансова година (тя изтича на 31 март) ще намалее близо наполовина - от 1 млр. на 592 млн. долара. Очаква се, че общите продажби за 2019 г. ще бъдат 5,05 млн. бройки, което е с 4% по-малко от предвиденото.

"Отчитайки подобни прогнози, а също така и необходимостта от инвестиции в бъдещите технологии за усилване на конкурентоспособността на корпорацията, взехме решение да не изплащаме дивидент за последното четиримесечие на 2019 г.", се казва в съобщението на производителя.

Снимка: Nissan

0 от 500
  • #11
    1 rate up comment 2 rate down comment
    сепуко харакири ( преди 4 години )
    А св,Петър ги чака...
  • #10
    6 rate up comment 5 rate down comment
    abc ( преди 4 години )
    Много бързо потънаха тези от Нисан.Залагах първи от японците да загазят Субару и после Хонда.И на трите марки проблема им е, според мен, че нямат никакви атрактивни модели и изобщо лиспа на някаква моделна гама - 1-2 моделчета и това е. В днешни времена така не става.
  • #9
    10 rate up comment 1 rate down comment
    10 ( преди 4 години )
    Ти ще си свиркаш, а акционерите с чийто пари работиш какво ще кажат?
  • #8
    3 rate up comment 5 rate down comment
    356 ( преди 4 години )
    В кръга на шегата ще Ви кажа, че и ако моята фирма има такава "операционна" печалба, каквото и да означава това, та дори и намаляла до 592 млн. долара, ще си свиркам радостен, като пич от москвич.
  • #7
    6 rate up comment 17 rate down comment
    ... ( преди 4 години )
    което мине през рено от него Нисан не става!
  • #6
    7 rate up comment 8 rate down comment
    РЕНО.бг ( преди 4 години )
    Айде сичките дилърчитъ ся кът мрафки да бутнем слона Нисан! Давайти, че реното погина вав сянката му...
  • #5
    23 rate up comment 6 rate down comment
    ОАЕ ( преди 4 години )
    Още една година на спад в оперативната печалба и акциите ще паднат още! Тогава Рено ще ги изкупят докрай и жълтите ще пикаят кръв от яд, че направиха тая глупост с Гон
  • #4
    11 rate up comment 1 rate down comment
    carpe_diem ( преди 4 години )
    Ся последно приходите (оборотът) ли спада на половина или оперативната печалба?
  • #3
    19 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Не е на добре работата. Инфинити 3 поредни години бележат спад в САЩ. Нисан обмисля да остане само в Англия и на практика да напусне Европа. 17 хил служителя под ножа. Цената на акциите се срива. Отрязаха Датун. Скоро очаквам че и Инфинити ще го отнесе малко или много.
  • #2
    23 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    За да докажат, че бившият им шеф е "отраднал" 90мил, сега загубиха 6 пъти повече - през куп за грош е тяхната работа. Ако Рено пуснат Нисан да си ходят сега, докато оправат документите по сделката - Нисан ще са история.