IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо някои японски коли имат антена на бронята?

Този аксесоар може да се приеме за прародител на масовия парктроник

Защо някои японски коли имат антена на бронята?

Японците са много странни хора и същото може да се каже в голяма степен и за автомобилите им. Например, на някои коли, създадени в Страната на изгряващото слънце, по някаква причина има малка антена на предната броня. Най-често тя се намира в ъгъла. Не всеки може да се досети каква е нейната цел.

Днес ще бъде много трудно да се намери японски автомобил със стърчаща от бронята антена, защото такива вече не се произвеждат. Те са направени през 90-те години, когато японската автомобилна индустрия отново рязко тръгна нагоре. Освен това необходимостта от инсталирането на специалното оборудване беше продиктувана от властите. Причината бе, че тогава в страната имаше бум на автомобили и на мода бяха най-вече "големите" коли.

Антена

Това доведе до рязко покачване на пътните инциденти, особено по време на паркиране. Не само, че не винаги имаше достатъчно места за всички, но и в повечето случаи беше доста трудно да се паркира. За да подобрят по някакъв начин ситуацията, автомобилните компании разработиха специална система, която позволяваше на шофьорите да "почувстват" по-добре разстоянието по време на тази "толкова сложна маневра".

Всъщност, този аксесоар беше първият радар за паркиране, или може да го наречете парктроник, с масова употреба. Още в първите години на новия век, причудливото устройство излезе от мода, като отстъпи място на по-модерните дизайни. Освен това самите японци се сблъскаха с това, че хулиганите в големите градове започнаха просто да откъсват антените, стърчащи от автомобилите. В онези години все още нямаше камери за наблюдение на всяка крачка.

0 от 500
  • #16
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Honda ( преди 4 години )
    Добра тема, сега е ред да хвърлите едно разяснение и за тунинга на горната хонда и по-точно за страничните фарове за мъгла, които всъщност въобще не са фарове за мъгла, но това ще Ви го оставя, да ни разкажете за следващата тема ;)
  • #15
    2 rate up comment 0 rate down comment
    до Кольо Фичката ( преди 4 години )
    кажи им го на тия ръбове електронни отдолу щот са яката работа и карат бараки от нова до 100 к и чао еле па ако е немски *** от сервизите не излиза
  • #14
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    С такава антена VEF 206 не спира музиката в колата я в тунели, долини и балкани.
  • #13
    13 rate up comment 3 rate down comment
    Кольо Фичката ( преди 4 години )
    Това го имаше на моя КРАЗ,ама беше с топче на върха. Размърдаше ли се топчето,белята е станала
  • #12
    10 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Не са пасивни обаче, като въздушното пространство в главата ти ***! За пореден път не издържа да налазиш поредната статия за японски автомобили в която да си покажеш простотията. Луд умора няма са казали хората.
  • #11
    4 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Не е обяснено в статията, но тези антени са напълно пасивни устройства, които чисто и просто показват къде е ъгълът на колата. Сравнението с парктроник е смехотворно, както и въодушевлението на японските фенчета по-долу. Парктроникът е измислен в Англия от Тони Хейес в края на 70-те, който го предлага като афтърмаркет добавка, макар и не много успешно.
  • #10
    9 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Знаменцата и сега ги слагат! Разходи се из Алпите и виж швейцарските, немските, австрийските, италианските техники по почистването на пътищата, че ги имат! Само, че предназначението на едното и другото е малко различно.Така, че мисли, преди да пишеш!
  • #9
    11 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Кое точно слагаха на Ифите, Мазовете и Зиловете?
  • #8
    18 rate up comment 9 rate down comment
    Бай Онзи ( преди 4 години )
    Не се радвайте толкова, че са го измислили японците. Преди повече от 50 години е измислено. Имаше едни стари камиони едно време, ИФА, МАЗ с муцуни и на някои Зилове им слагаха, даже със знамена. Нищо ново!
  • #7
    12 rate up comment 9 rate down comment
    #5 ( преди 4 години )
    Tъп, като всичко немско!