IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как, защо и кога мигачите станаха оранжеви

Първите такива се появиха върху таксиметров автомобил

Как, защо и кога мигачите станаха оранжеви

И днес за много шофьори, особено в България, мигачът си остава само аксесоар, дреболия, която може и да не се използва. Преди Buick да покаже новия си модел Roadmaster с първите електрически мигачи през 1939 г., хората използваха предимно ръцете си, за да покажат на другите (тогава не толкова много) участници в движението накъде ще завиват. Всъщност, колкото и да е трудно за вярване, но ръцете си хората използваха чак до 50-те години. Причината бе, че автомобилите се правеха да служат вярно десетки години, така че мнозина стари модели бяха доживели до тази епоха.

История на мигачите

Някои шофьори прибягваха до помощта на един вид механични светофари, инсталирани в предната част на автомобила. Те работеха с електромагнити и посочваха в коя посока колата ще завие с масивна стрелка. Тези устройства предимно се използваха в Европа. Имаше дори специални модели, които се допълваха от "стопове". При натискане на спирачката съответните "плочки" излизаха от двете страни.

История на мигачите

Всички тези устройства не се славеха с голяма надеждност, така че шофьорите бяха доста доволни, когато се появиха първите напълно електрически мигачи - крушки, от двете страни на каросерията. Първият такъв автомобил бе Buick Roadmaster. Мигачите сработваха чрез превключвател, разположен на иновативната кормилна колона Handi-Shift. През 1940 г. Buick доработи дизайна и мигачите се появиха и отпред, като в съото време добави супер иновация - самостоятелното им изключване.

История на мигачите

След Втората световна война лостът на мигача вляво от кормилната колона се превърна в истински стандарт, запазен и до днес. За бюджетни автомобили, които все още се произвеждаха без тях, находчиви компании като Simplex, правеха отделни комплекти за инсталиране на цена от 9 долара. Те обещаваха "простота и удобство, като при скъпите коли".  Дори при скъпите модели обаче лостът за превключване на мигачите все още беше опция, която струваше около 10 долара.

Всички тези видове "пътепоказатели" обаче бяха обикновени прозрачни светлини. В началото на 50-те някой реши, че те губят на фона на многото коли с включени фарове. Освен това тогавашният автомобилен дизайн предвиждаше изобилна употреба на хромирани части, които отразяваха успешно всички тези бели светлини.

До 1958 г. бе решено, че мигачите е добре да бъдат направени оранжеви. До 1962 г. стандартът бе приет в САЩ и в Европа. В началото 25 държави щата не можаха да приемат този стандарт.  А когато той бе приет, на пазара настъпи хаос. Много производители не знаеха какво до правят със запасите от обикновени прозрачни светлини.

История на мигачите

Твърди се, че моделът Checker Marathon, използван за такси, е първият автомобил с оранжеви мигачи. Той бе много нишов модел, произвеждан в малък тираж, поради което той първи изчерпа запаса си от старите бели светлини. На пазара за резервни части също настана суматоха - много компании започнаха да предлагат различни комплекти. Някои имаха оранжеви лещи, други предлагаха лампи, покрити с оранжев филм, а трети - светлинни филтри.

Най-смешното е, че всички те бяха незаконни, тъй като беше забранено управлението на автомобил с конструктивни промени. Във Филаделфия дори пращаха за такова нещо в затвора - и купувачи, и продавачи. А през 1964 г. се появиха първите анимирани мигачи. Това стана върху модела Ford Thunderbird, в който последователно светваха три лампи, след това загасваха заедно и цикълът се повтаряше. Вярно е, трябваше да мине известно време, за да може този дизайн да стане легален, тъй като все още нямаше държавен стандарт.

0 от 500
  • #8
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Журнал ( преди 4 години )
    Заглавие: "Как, защо и кога мигачите станаВАТ оранжеви."............... Подзаглавие: "Първите такива се появЯВАТ върху таксиметров автомобил". ............ И така нататък, според правилата на българския език.
  • #7
    1 rate up comment 3 rate down comment
    NSN ( преди 4 години )
    # Оху-Боху във всички езици са споменатите три основни времена. Естествено броят идва от различните форми. В руския са 13 или 14 (във Висшите литературни глоксове се преподават 28). Колкото до останалите езици, те също имат съответствия в българския. Просто не всичко се учи в училище. С останалата част от коментара, съм напълно съгласен.
  • #6
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    ама вие верно ли четете статиите
  • #5
    10 rate up comment 3 rate down comment
    Турчин ( преди 4 години )
    Кефи ме как прецаквате българския език, използвайки неподходящо минало време - все едно сте били свидетели. Придава извънрееедно екслузивен стил на статията ви - писана от ексклузивен ***-предател.
  • #4
    10 rate up comment 5 rate down comment
    Оху-Боху ( преди 4 години )
    Статията е бездарен превод от друг език, затова почти навсякъде използваното време не е намясто и целия текст звучи неестествено. В другите езици времената нямат точно съответствие в българския. Трябва да се превежда като се запазва смисъла, а не буквално. В бълг. език има 9 времена, а в руския са само три - сегашно, бъдеще, минало, без многото техни форми в повечето други езици, най-вече минало време. Давам го само като пример. Нямам представа от какъв език е преводът. Не е посочен автор.
  • #3
    14 rate up comment 3 rate down comment
    времена и нрави ( преди 4 години )
    защо цялата статия е в "минало свършено" време? Да не би автора да е от тези отминали времена и да просто да ни разказва спомените си на вече стара възраст?
  • #2
    16 rate up comment 2 rate down comment
    .. ( преди 4 години )
    Оранжеви, жълти, бели и червени.Цвета не е от значение, в БГ не ги ползваме. 50-60% от водачите не знаят кога, как и защо да подават мигач.А ако решиш да напавиш забележка... леле-мале... виновния си ти...
  • #1
    10 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    "До 1958 г. бе решено, че мигачите е добре да бъдат направени оранжеви. До 1962 г. стандартът бе приет в САЩ и в Европа."Добре де, но точно в САЩ мигачите отзад са масово червени, доста често стоп-светлините мигат. Има и жълти, но са малко.