IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пет мита за алкохола зад волана

И вярна ли е сметката 2 бири = 0,5 промила?

Пет мита за алкохола зад волана

Който пие, не трябва да шофира – не само заради евентуалните разправии със закона, но най-вече заради безопасността – собствената и на другите на пътя. В следващите редове можете да се запознаете с петте най-често срещани мита за пиенето и карането, които действат успокояващо на пиячите, но могат да доведат до инциденти.

1. Да хапнем добре преди да пием

1

Истината на това изказване е свързано не толкова с промилното изчисляване, а с факта, че приетата храна води до по-дългото задържане на алкохола в стомаха и по-късното и бавно преминаване към кръвта чрез горните тънки черва. Но проблемът е, че така приемът на алкохол не се отменя, а само се забавя.

2. Да пием много вода с алкохола

2

Тук също има доза истина. Пиенето на вода е принципно полезно за организма и помага за при обезводняването, причинено от диуретичната функция на алкохола. Но това не променя нито алкохолния градус, нито количеството, прието от организма.

3. Спираме да пием няколко часа преди шофиране

3

Ако не сте пили алкохол и в часовете преди „няколкото часа преди шофиране“, тогава може да се приеме, че сядането зад волана е безопасно. Но ако сте „заредили“ добре с алкохол, няколко часа няма да са достатъчни. На час организмът може да разгражда около 0,1 до 0,15 промила алкохол.

4. Да направим тест за промили в интернет преди пътуването

4

Ако смятате, че имате няколко минути за губене във веселяшко изчисление на промилите пред компютъра, моля. Но нито един алкохолен тест, направен онлайн, не е достатъчен, за да изчисли реалното съдържание на спирт в кръвта ви. Чрез него могат да бъдат обхванати прекалено малко параметри, които имат значение за изчислението.

5. Самопреценката е всичко

5

Добър опит, но мислили ли сте за надценяването?

И още нещо за финал. Две бири (общо един литър) с алкохолно съдържание 5 % Vol. се равняват на 50 мл чист алкохол. Тези 50 милилитра се разтварят в телесните течности, но не и в кокалите. Затова при изчислението на промилите се смята съдържанието на телесни течности спрямо кокалите. То е различно при мъжете и жените.

Това означава, че мъж с тегло 90 килограма и две изпити бири ще даде резултат от около 0,65 промила концентрация на алкохол в кръвта.

Снимки: Autorevue, други

0 от 500
  • #12
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Чиърс ( преди 4 години )
    Значи , да обобщим - обед с хубава вратна пържола и мазни сърмички полят с една голяма + една малка бира ,за човек над 75 кг,след 20 мин. може да си кара спокойно в България!:) ,предполагам че устройва мноооого хора!Наздраве!
  • #11
    10 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #10 С право ти е забележката, но ти разбра много добре за колко промила става въпрос, а и всеки друг предполагам. Техническа грешка в бързината. На всеки се случва. Разбира се за 0,5 промила говорим, както и другите цифри да бъдат разгледани с 0 пред десетичната запетая. А дрегерът ми е наистина точен, но не това е важното, а другото, че не е добре преди шофиране да се пие. А ако ви се пие много бира, поръчайте си безалкохолна най-добре. Не е същата, но по-добре от нищо...
  • #10
    2 rate up comment 2 rate down comment
    none ( преди 4 години )
    След дори една бира, най-добре такси или drink&drive. Доста са добри в София. Ентусиастите могат да пробват на мобилните си телефони приложението: My Limit
  • #9
    10 rate up comment 0 rate down comment
    carpe_diem ( преди 4 години )
    Доста бутилки твърд алкохол ти трябват за 5 промила и може и да не си в съзнание изобщо... Май верният ти дегер не мери колко на 1000 ти е алкохолът, а колко на 10000 :D
  • #8
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    продължение: мазна мръвка намалява аклкохола по простата причина, че не се абсорбира толкова от червата и не преминава директно в кръвта, а минава и заминава. Също така зависи, кога си пил. Ако току що си станал от масата, може и 1 бира да си пил, но ще ти покаже над 0,5 промила, защото апарата засича алкохолните изпарения, а те са големи, ако преди минута си изпил последната глътка. Колкото обаче да са точни тези дрегери, най-точното е кръвен тест. Там ти дава 100% точност! Не пробвайте обаче!
  • #7
    1 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Имам дрегер в къщи. Не е китайски, а немски и е точен. Сверявал съм го с полицейските и показанията са едни и същи. Та в статията да ви кажа много неща не са верни. Вярно е само едно, че не е добре да се кара пил. За това съм абсолютно ЗА! Все пак да кажа, че при мен от 2 бири ми показва 2,9 промила след половин час след последната бира. При 3 бири съм на границата твърдо обаче под 5 промила. Между 4,5-4,8. Много зависи обаче от доста неща. Това за храната не е вярно. Мазна мръвка намалява алкох
  • #6
    6 rate up comment 0 rate down comment
    apollo11 ( преди 4 години )
    2 бири по обяд, вместо обед нА 70-75кг мъж дава 0.55,отчетено с калинрован дрегер до 15 Мин след 2рата бира; след час беше под 0.5 ;)Но това си е за моя метаболизъм !
  • #5
    7 rate up comment 4 rate down comment
    carpe_diem ( преди 4 години )
    A и много зависи и от законодателството - у нас е 0.5, в много други страни също, но има места с 0.8, с 0.2. Не бих рискувал и с една малка бира някъде, където е 0.2, но не бих пил и две бири на място, където е 0.8, защото знам, че такова количество би ми повлияло на преценката, въпреки че ще съм далеч под 0.8.
  • #4
    4 rate up comment 1 rate down comment
    carpe_diem ( преди 4 години )
    Въпреки че цъкнах плюсче на първия пост, ако наистина се внимава, може да си позволим една бира примерно. Но от две нагоре не мога да го осмисля как някой може да каже, че не му влияе и че е под 0.5.Да уточня внимаването - да не е на гладно, да не се пие тази бира много бързо (да кажем, че около час-час и половина е ок, ама не и да се глътне за 15-20 минути), да не е на недоспало или когато човек е много уморен. Много неща са, ама е важно и трябва да сме честни пред себе си и да отчетем всичко
  • #3
    33 rate up comment 1 rate down comment
    venix ( преди 4 години )
    Само да споделя... Казва се "кости", а не "кокали". Кокали може да имаш в ястието, но в тялото има КОСТИ!