IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BorgWarner купи Delphi за 3.3 милиарда долара

Производителите на трансмисии се надяват с обединени сили да си намерят ново поле за действие

Два от гигантите в производството на автомобилни компоненти ще се слеят, след като BorgWarner потвърди съгласието си да купи Delphi Technologies. Стойността на сделката е 3.3 милиарда долара, а акционерите на Delphi ще получат по 0.453 акции от BorgWarner за всяка ценна книга от компанията, която притежават - или с около 77% над пазарната им цена от понеделник.


BorgWarner - Delphi


Обединението ще роди компания с годишни продажби за над 14.4 милиарда долара (по данни за 2018), но с недобри перспективи за основния бизнес. И двете фирми са специализирани най-вече в производството на автоматични трансмисии, съединители, турбокомпресори и сходни компоненти, които ще стават все по-малко търсени, ако тенденцията към електрификация на автомобилите продължи.

Тъкмо това е мотивацията зад сделката - двете компании с обединени сили и поделени разходи да разработват нови продукти за бъдещето.

Delphi някога бе част от General Motors, а след отделянето си от гиганта през 1998 бе най-големият автомобилен доставчик в света. Преди няколко години обаче компанията се раздели на две - поделението й за електронни системи се преименува на Aptiv, а по-механичните компоненти останаха в Delta Technologies.

Сега BorgWarner на практика няма да има достъп до технологиите в областта на автономното управление, което са притежание на Aptiv. Компанията, базирана в Обърн Хилс, Мичиган, планира сама да създаде автопилоти и различни сензори, които според експертите й ще се радват на растящо търсене в бъдеще.

Електромобилите са далеч по-просто устроени от онези с двигател с вътрешно горене и налагането им ще направи много от сегашните компоненти излишни. Това поставя пред огромно изпитание бизнеса на производителите на части. Почти всички от тях, начело с Bosch и Continental, обявиха мерки за преструктуриране на бизнеса и преминаване към нови технологии.


 

0 от 500