IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Съд обяви глобите за неправилно паркиране във Франкфурт за незаконни

Решението засяга стотици хиляди наказания, наложени през последните 2 години

Съд обяви глобите за неправилно паркиране във Франкфурт за незаконни

Общините нямат право да предоставят на частни фирми контрола за спазване на правилата за движение. Това постанови Окръжният съд във Франкфурт с решение, публикувано вчера. Правото да наказва паркиралите неправилно принадлежи изключително и само на държавата, като целта е да се осигури непрекъснатост и ненарушеност на движението.

Конкретното дело бе заведено срещу частна фирма, чиито наемни служители налагат глоба от 15 евро за неправилно паркиране. Решението е с обратно действие и обявява всички глоби от 2018 г. насам за противозаконни.

park

Принципно решението засяга стотици хиляди глоби. През 2018 г. само в град Франкфурт (без околните общини) са санкционирани 700 хиляди нарушители, а глобите са в размер на над 10 млн. евро.

В решението се посочва, че висши законово установени задачи на полицейските служби в града са осигуряването на спокоен трафик и санкционирането нарушенията. Тези задачи не могат да бъдат прехвърляни на частни изпълнители.

park

Окръжният съд във Франкфурт е първата съдебна инстанция, която се занимава с допустимостта на участието на частни фирми в регулирането на правилата на пътя. Според данни на пътното министерство служителите на фирмата работят и до днес във Франкфурт и дори носят униформи. Съдът обръща внимание на факта, че носенето на униформа е заблуждаващо действие за правомерността на извършваните от тях действия.

През ноември миналата година същият съд постанови решение, с което обяви за противоправно измерването на скоростта на пътя от частни фирми.

Снимки: Süddeutsche Zeitung, dpa

0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Браво на Франкфурт, а в Мюнхен и околните общини кога? Вече глобите за превишена скорост дори без снимка ги пращат, толкова нагли са станали. Общините са накупили камери и с тях следят и снимат, а глобите директно си ги прибират. А най-лошото е, че полицейските камери са настроени да снимат над 10 км/ч когато си превишил, а частните камери ги гласят до 3 км/ч да ти засичат. Хората са свикнали до 10 км отгоре да си карат ,обаче понякога изгаряме.
  • #3
    1 rate up comment 1 rate down comment
    mancho ( преди 4 години )
    carpe_diem, няма как да ти сложа 100 "+"-а... иначе с удоволствие.
  • #2
    8 rate up comment 1 rate down comment
    carpe_diem ( преди 4 години )
    Мда, голяма спънка пред това ЦГМ да прави нещо за неправилното паркиране и у нас.Те не глобяват, а просто ти слагат глоба или ти вдигат колата, ако не си си платил на "частния общински паркинг" (улицата / булеварда). А КАТ грам не им пука и затова всеки ден сме свидетели на стотици, даже хиляди нарушения даже в зоните. А извън тях е Кербала...
  • #1
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    на мен ми е интересно кога и в българия ще се случи