IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Затвор за разговор по мобилен зад волана

Строгата мярка бе приета в Япония заради многото смъртни случаи

Затвор за разговор по мобилен зад волана

В Япония влезе в сила поправка на Закона за движение по пътищата, в частта за говоренето по мобилен телефон без хендсфри по време на шофиране. Нарушителите са заплашени не само от глоби, но и от затвор.

Наказанието за разговор по мобилния телефон зад волана в Страната на изгряващото слънце вече е 6000 - 15 000 йени (55 -140 долара) за водачи на леки автомобили и 12 000 йени (110 долара) за мотоциклетисти. Шофьорите на камиони ще плащат повече - 25  000 йени (230 долара).

Повторно нарушение се наказва с глоба от 100 хиляди йени (920 долара) и възможност за лишаване от свобода до 6 месеца. Ако докато е разговарял по телефона шофьорът е причинил ПТП, той автоматично ще бъде глобен с 300 хиляди йени (2750 долара) и освен това може да бъде вкаран в затвора за една година.

За сравнение, Законът за движение по пътищата в България предвижда глоба от 50 лева и отнемане на 6 точки от контролния талон при използване на мобилен телефон по време на шофиране, независимо дали говорите по него или пишете съобщение.

Японската полиция настоя за такива сурови мерки след масовите протести на местни жители, загубили роднини и приятели при ПТП-та, предизвикани от говорене по телефона по време на шофиране. Досега през 2019 година в Япония са регистрирани 2790 такива инцидента, с 42-ма загинали. За десет години броят на тези злополуки в страната се е увеличил 2,3 пъти.

0 от 500
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    докато има хора които бъркат телефонната кабина с кокпита на автомобила всякакви коментари по темата са излишни
  • #6
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #6 подценяваш състава на бг автопарка - 15+ годишните са преобладавщи все още... там вграден микрофон и звук по аудиосистемата нЕма ;)
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Петър ( преди 4 години )
    Кой пък говори по телефон вече. Всяка кола си има вграден микрофон и пуска звука по аудио системата. Телафона си стои в чантата където му е мястото.
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    carpe_diem ( преди 4 години )
    Аз ако ми се наложи да се обадя или ми звъннат, го правя само като съм на светофар и знам, че няма да светне зелено скоро. Пускам на високоговорител и пак вниманието ми е в пътя - често като ме питат нещо, не отговарям веднага, защото не говоренето ми е приоритет в момента.Ама и всичко това супер рядко. А като видя някой *** / *** застанала зад рейса на спирката и си чати, рейсът тръгва, чатенето продължава още сума ти време, отзад бибиткания, присветвания, тая си седи и си цъка, братче.
  • #3
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    първо правило преди да влезеш в автомобила изваждаш си телефона изключваш звука и го прибираш в отделението за ръкавици
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    трябва да има сериозни наказания, и най-вече да се прилагат, а не само на хартия и само ако ни хванат - 1 път на 10 години.. Лесно ще е с камерите по светофарите да следят, но трябва персонал и система. Нищо не пречи на всеки който иска да говори докато кара а) да си купи хендс фрий б) да ползва високоговорителя на телефона в) да ползва слушалка (за служебни коли) и т.н. Не е ок с една ръка да кара и с едно око да гледа пътя... стават сакатлъци.
  • #1
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Малко е! Още по-строги наказания трябва. А за тези, които пишат и чатят директно в затвора. Просто няма никакво оправдание за тях. То и за говоренето няма, но поне погледа ти следи пътя.