IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Естонската полиция измисли ново наказание за превишена скорост

Вместо да плащат глоба, нарушителите стоят край автомобила най-малко 45 минути

Естонската полиция измисли ново наказание за превишена скорост

Шофьорите, които нарушават ограниченията за скорост, обикновено отнасят глоби, но естонската полиция реши, че този метод не винаги е ефективен, и разработи по-оригинално наказание.

Вместо да съставят протоколи, пътните полицаи просто карат нарушителя да постои известно време встрани от автомобила, за да успокои. Този метод донякъде напомня пращането за наказание в ъгъла на непослушните деца.

Ако скоростта е превишена с по-малко от 20 км/ч, тогава "спирането за успокояване" на водача продължава 45 минути. При превишаване на скоростта от 20 до 40 км/ч, принудителната почивка е цял час. Ако обаче шофьор е карал с над 40 км/ч повече от допустимото, глобата не му мърда.

Според служителите на реда в Естония този необичаен начин на наказание е по-ефективен, защото, например, за богатите хора загубеното време може да бъде по-скъпо от парите. Освен това много шофьори намират за неудобно да ги види някой познат, когато са изпаднали в такава ситуация.

Времето за принудително спиране е специално избрано, така че на нарушителя да му е трудно да навакса забавянето с ново превишение на скоростта, но в същото време "почивката" не трябва да бъде твърде дълга. Засега новият метод  е експериментален, но при успех властите вероятно ще го въведат за постоянно.

0 от 500
 • #6
  6 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  #5 следващия път като бързаш - ще внимаваш :) да не провалиш ваканцията с един не видян знак....
 • #5
  2 rate up comment 11 rate down comment
  Венелин ( преди 1 година )
  Представяте ли си ситуация, в която аз карам сина на сборен пункт за училищна ексглокзия или сам гоня самолет за командировка. По невнимание пропускам да видя знака или не успявам на намаля навреме и ме хващат. Да, грешката е моя. Неволно, но се е случило. В този момент колко трябва да стоя за да се успокоя като гледам как провалям ексглокзията на сина или собствената командировка?
 • #4
  1 rate up comment 1 rate down comment
  Бай Гошо ( преди 1 година )
  Старши, взем тея пари и отидете да се почерпите, а аз ще изчакам тука още 45 минути и ще тръгна.
 • #3
  6 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  хитро.. и според мен ще е успешно. Остава да го наложат качествено.
 • #2
  0 rate up comment 6 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  Ама и куките трябва да висят поне по 45 мин на същото място, иначе няма как да го наложат. А те не се заседяват много на едно и също място, улова намалява с времето.
 • #1
  34 rate up comment 0 rate down comment
  carpe_diem ( преди 1 година )
  Минавало ми е през акъла това... ама доколко е приложимо?Представяш ли си нацепения батка с кайена как виси като *** отстрани на пътя един час... То самото унижение би ги накарало този специален подвид хора да карат по правилата :D