IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как полицията в Денвър хваща автоапашите (ВИДЕО)

По време на преследване изстрелва по колите им лепкави GPS кенчета

Как полицията в Денвър хваща автоапашите (ВИДЕО)

Полицейското преследване на висока скорост застрашават други участници в движението и пешеходците. Следователно технологията, разработена от американската компания Star Chase, може да бъде практически безопасна алтернатива, при която залавянето на престъпниците става чрез проследяване на колата, с която бягат.

По време на приключила наскоро пилотна програма, някои патрулни автомобили в Денвър бяха оборудвани с устройство, което с помощта на сгъстен въздух изстрелва от отваряща се вратичка в предната решетка на полицейската кола лепкаво GPS кенче по задната част на заподозрения автомобил. След като устройството, което в местните медии бе наречено "стреличка за дартс" залепне върху колата, полицаите могат да я проследят с мобилно приложение, след което да пресекат пътя на престъпника или да го заловят на безлюдно място.

Полиция в Денвър - GPS стрелички

В стреличките се използват лепилни материали и патентована технология, която не позволява на нарушителите да ги свалят лесно. Тъй като тази технология ще стане често срещана с времето, властите се надяват, че престъпниците ще си помислят преди да решат да ускорят автомобила си, след като видят полицейските светлини в огледалото за обратно виждане.

От правна гледна точка всичко е ясно - GPS стреличките, използвани по предназначение, не нарушават закона за защита срещу неразрешено търсене и проследяване. "Това е допустимо, ако, разбира се, полицията има основателна причина да смята, че е извършено престъпление", казв адвокат по наказателни дела от Денвър.

Цената на устройството за оборудването на една полицейска кола сега е около 5000 долара. Това включва и програмата за обучение на полицейски служители за стрелба с такива стрелички. Веднага щом системата бъде въведена и пусната в серийно производство, цената й се очаква да падне до 1000 долара.

Полицията в Денвър е тествала устройството през последните девет месеца и в 85% от случаите резултатите са били положителни. Малкият процент неуспехи се дължи на факта, че служителите на полицаите все още не са усвоили добре изкуството да изстрелват GPS стреличките.

0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Kanada ( преди 4 години )
    Всичко хубаво - ама номера на колата на снимката е от Ванкувър Канада British Columbia нищо общо с Денвър...........
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Неук ( преди 4 години )
    Заглушител на сигнала се продава под път и над път. Та ако искат и сателитен телефон да хвърлят в купето все тая. Без наблюдение не става. А и гпс над земята ОК, но под нея.......
  • #3
    1 rate up comment 1 rate down comment
    .. ( преди 4 години )
    Много ми е интересно колко са бягащите в Денвър... т'ва да не е БГ...
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    добре са го измислили - още една точка за следене. Хеликоптерите които използват за целта обикновено, имат лимити. Не е 100% гаранция че гоненият няма да напусне автомобила в момента в който не го виждат преследващите го патрули и да свърне две пресечки преди да дойдат, но пак-...
  • #1
    1 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Всичко хубаво, ами, ако колата е крадена? Или пък пренасят дрога, оръжие или нещо друго? Просто престъпниците се обаждат на приятелчетата, те идват с друга кола, за секунди се прехвърлят в другата кола и отпрашват, а полицаите нека си следят ГПС сигнала. Без преследване тая работа НЕ СТАВА! Или става, ако има наблизо други патрули, които да им пресекат пътя, но така пак създават опасни условия на пътя. В Германия мисля е най-добре. Преследват колата на разстояние, докато и свърши горивото.