IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes направи кола за вселената на "Аватар"

Концептът Vision AVTR показва симбиозата между човека, природата и транспорта (ГАЛЕРИЯ)

Mercedes направи кола за вселената на

Разработчиците в Mercedes-Benz очевидно са пропити с идеологията на хита на Джеймс Камерън и на изложението за битова електроника  CES в Лас Вегас показаха концепт, който въплъщава ключовите моменти на оформяне на вселената "Аватар".

Расата На'ви от планетата Пандора живее в съвършена симбиоза със заобикалящата я природа - животни и растения. По същия принцип превозното средство Vision AVTR е вградено в системата на отношенията между човека и света около него, служейки като един вид връзка между тях. В същото време визуалните препратки към вселената на "Аватар" са използвани активно при проектирането на концепта.

Mercedes-Benz Vision AVTR

Така например, той е състояние да усети пулса на обитателя и да предава сърдечния му ритъм чрез ритмичната пулсация на подсветката. Самото осветление на интериора, неговата архитектура и седалки имитират жилищата на На'ви и листа-хамаци. Джантите с LED вложки пък имитират дърворезби, а 33-те активни аеродинамични елемента в задната част на покрива трябва да напомнят за дихателните органи на обитателите на горите на Пандора.

В интериора активно са използвани вторични материали - например изкуствена кожа, направена от рециклирани "източници". Елементите на дървената облицовка са направени от компоненти от възобновяеми източници: споменават се например корените на остарели дървета от тропическите гори на Амазонка.

Mercedes-Benz Vision AVTR

Подобен подход е използван и за създаване на батерията: тя не съдържа рядкоземни елементи и работи на принципите на органичната химия. В същото време батерията с капацитет от 110 кВтч е способна да осигури пробег до 700 км, а електромоторите на Mercedes-Benz Vision AVTR развиват мощност от 470 к.с.

Любопитното е, че пълноуправляемото шаси на концепта му позволява да се движи настрани, като рак: отклонението на вектора на движение от надлъжната ос на електромобила може да достигне 30 градуса. Vision AVTR е напълно лишен от волан и педали, тъй като е напълно автономен.

Ясно е, че този "Аватар" няма никакви серийни перспективи: концептът е създаден, за да демонстрира идеята за симбиоза между човека, транспорта и природа. Въпреки това, някои идеи, реализирани в него може би ще бъдат приложат в производствените модели на германската компания в близко бъдеще.

Снимки: Motor

Още снимки - в галерията по-горе

0 от 500