IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

"Морски" двигател с 2200 к.с. бе адаптиран за автомобили

Агрегатът с 16 цилиндъра има работен обем от 14 литра (ВИДЕО)

Когато на изложението SEMA 2019 г. компанията от Мичиган - Sixteen Power, представи нов V16 двигател за моторници, много хора си зададоха въпроса, дали той ще може да се използва и за автомобили. Компанията реши да пробва и направи няколко промени в 16-цилиндорвия агрегат, като го превърна в мечта за любителите на екстремни преживявания зад волана.

Промените включват премахване на колекторите и топлообменниците с водно охлаждане, както и доработка на трансмисията. Останалото си остава същото и двигателят с обем 14 литра запазва мощността си от 2200 к.с. А тъй като неговият блок е огромен, трябва и достатъчно място за поставянето му. Един от начините за използването му е премахване на задните седалки на автомобила и поставянето му там.

Ако 2200 к.с. се струват много на някого, то Sixteen Power предлага и версия с 2000 к.с. (с 4 турбини). Има и още две версии - с 1600 к.с. и механичен турбокомпресор, както и атмосферен вариант с мощност 900, 1200 или 1400 к.с.

От компанията обявиха, че през пролетта на 2020 г. ще стартират изпитания на двигателя на катамаран. В "морската" си конфигурация агрегатът ще струва около 100 000 щатски долара, докато автомобилната версия ще е малко по-евтина.

Снимка и видео: YouTube

0 от 500