IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Fiat Chrysler се забърка в нов скандал

Концернът е обвинен от данъчните в изкуствено занижаване на стойността си

Fiat Chrysler се забърка в нов скандал

Италианските данъчни служи обвиниха концерна Fiat Chrysler Automobiles (FCA) в подаване на умишлено занижени данни за стойността на бизнеса си в САЩ след придобиването на Chrysler, съобщава Autonews.

Производителят е обявил, че американският му проект струва с 5,1 млрд. евро по-малко от реалната му стойност. Спорът между Fiat и данъчните е свързан с реструктурирането на компанията, стартирало през 2014 г. Тогава бившият Fiat SpA придобива и последната част от своето подразделение Chrysler, като процесът по закупуването на компанията и нейните брандове Dodge, Ram и Jeep продължава 5 години.

В крайна сметка се появява концернът Fiat Chrysler, който е регистриран в Холандия, но плаща данъци във Великобритания, а не в Торино, където Fiat "живее" повече от век. Именно това е привлякло и вниманието на италианските данъчни служби. Те са оценили Chrysler на 12,5 млрд. евро, докато от Fiat посочват друга стойност - 7,4 млрд. евро.

Сега италианската компания се опитва да уреди спора с данъчните, като това трябва да стане до края на годината. В противен случай ще се стигне до съд, а това може да се окаже пречка пред евентуалното сливане с френската група PSA Group, което също трябва да бъде финализирано до края на 2019 г.

Снимка: Autonews

0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Контрол от обществото и властите. Звучи ми малко като 1950 година в България. Има законодателна и съдебна власт. Има и изпълнителна власт. Те са разделени. Върни се да си пишеш домашното.
  • #2
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Халоо, ти с колата за 10лв! Цената си я определяш ти, ама на село. Като стъпиш у градо, влизаш в сивилизацията. Там си има някой правила. Препродажбата на стоки с изкуствено занижена стойност, с цел да се избегнат данъци и такси... е данъчна измама. Освен това Фиат и другите подобни компании (АД) са публични компании. То ест подлежат на контрол от обществото и властите.
  • #1
    1 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Какво значение има какво смятат данъчните? Пазара определя цената, а не те. Ако смятат, че са давани пари под масата трябва да го докажат ми се струва. Също така цената може да не е определена на пазарен принцип, а да е договорка между продавач и купувач. На мен например ми направиха проблем данъчните преди години за една кола. Купувам я за фирмата. След 5 г.я продавам на брат ми за 10 лв. От данъчното ми викат,че не било реална сделка понеже не съм я продал на пазарна цена.Цената аз я определям