IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо България е най-жалкият автомобилен пазар в ЕС?

Ниският стандарт е всъщост по-малката част от обяснението, ако съдим по статистиката

Продажбите на нови автомобили в България през октомври са скочили с над 9% спрямо същия месец на миналата година, показва статистиката на европейската браншова организация АСЕА. Като цяло пазарът на Стария континент започва да се възстановява (+8.7%) след чувствителния спад през пролетта и лятото, предизвикан най-вече от проблемите на повечето производители с новите тестове за емисии WLTP.


пазар, България, употребявани

Измерен според покупателната способност, БВП на България е само с една десета по-нисък от хърватския. Защо тогава автомобилният пазар в Хърватия е над три пъти по-голям?

У нас през октомври са продадени 2798 нови автомобила по данни на вносителите, като добрият резултат вероятно се дължи и на проведения през този месец Софийски автосалон. Числата обаче включват и автомобилите, фиктивно продадени в България и после реекспортирани към западноевропейски пазари.

Ръстът през октомври добринася и годишната статистика да излезе на плюс. От началото на 2019 са продадени 29 692 нови коли, с 2.4% повече спрямо същия период на миналата година. На този фон обаче пазарът в Литва е пораснал с 8%, в Унгария - с 10%, в Румъния - с 19%, а в Литва - с 43%. Сравненията със Западна Европа са напълно неуместни: само за месец в Швеция са продадени толкова автомобили, колкото за всичките 10 месеца у нас.


пазар, употребявани, мръсни дизели

По западноевропейските пътища в момента се движат 43 милиона "мръсни" дизела, чийто естествен път е на изток - ако правителствата там не намерят начини да се предпазят


България си остава и най-скромният пазар за нови автомобили в Европейския съюз, ако вземем предвид броя на населението. Продажбите от началото на годината се равняват на около 4.2 нови автомобила на хиляда души (без да отчитаме реекспорта, който вероятно надхвърля една десета от пазара). Това е безкрайно далеч не само от страни като Люксембург (79.6 нови автомобила на хиляда души) или Германия (36.5), но дори и от сравнително бедната Португалия (18.4).

Дежурното обяснение е в по-ниските доходи и стандарт на живот у нас. Само че то обяснява единствено последното място на България в класацията, не и огромната разлика с другите страни от нашия регион.

Ако погледнем Брутния продукт на глава от населението, преизчислен според Паритета на покупателната способност, България (24 577 долара) не е чак толкова далеч от Хърватия (27 664), Румъния (27 753), Гърция (30 522), Латвия (31 215), Унгария и Португалия (33 409), дори Словения (38 800) и Чехия (39 300). Разликата между нас и тези държави като между 1.12 и 1.59 пъти. Но разликата в продадените нови коли е 3.2 пъти (в случая с Хърватия) и даже 7 пъти (в случая със Словения).


пазар, България, употребявани, таблица


Другата, и очевидно далеч по-съществена част от обяснението, е в пазара на употребявани автомобили.
Срещу 29-те хиляди регистрирани нови автомобила от Пътна полиция за десетте месеца на годината са регистрирани 192 412 "втора ръка". Всъщност даже трета и четвърта ръка, защото от тях само 11 000 са на възраст под 5 години, и още 28 хиляди са между 5 и 10 години. Остатъкът - над 153 хиляди автомобила - е на над 10-годишна възраст.

Никъде другаде в нашия регион няма подобно съотношение между нови и стари коли (4.2 на хиляда срещу 27.5 на хиляда). А причината да няма е, че никъде другаде данъчното и екологичното законодателство не са така толерантни към т. нар. "нов внос". Особено в "премиум" сегмента.


пазар, употребявани, Mercedes, дизел

10-годишен дизелов Mercedes-Benz на 198 000 километра (ако вярвате на обявата). Цената му е същата като на чисто нов автомобил от В сегмента

И другите държави в Източна Европа разчитат предимно на употребявани коли (Полша внася 850 000 годишно, или по 22 на хиляда души - донякъде съизмеримо с българския случай). Разликата е, че в страни като Полша данъците, таксите и застраховките наказват купувачите на големи и мощни стари автомобили. България ги поощрява. През миналата година финансовото министерство направи първата стъпка в обратна посока, като прокара промяна в данък МПС, така че той да отчита и екосертификата на автомобила. Но тази промяна е толкова плаха (в повечето случаи се касае за разлики от 10-30 лева в годишния данък), че на практика няма никакъв задържащ ефект.

Това обяснява и защо в Полша BMW е шестата най-популярна марка на пазара втора ръка, а Mercedes е десетата. В България Mercedes e втора, BMW - трета, а в петорката попада и Audi.


пазар, употребявани, техническо състояние

Рекордното съотношение между регистрациите на нови и над 10-годишни автомобили е едното обяснение за лошото техническо състояние на автопарка в България. Хлабавият контрол е другото

Тъкмо оттам идва разликата между нашия пазар и тези в Румъния, Полша и т.н.. В България има още немалко хора, които могат да си позволят бюджетен нов автомобил. Но на същата цена могат да си купят и употребяван премиум, който на всичкото отгоре ще им е по-евтин като последващи данъци и такси. Разбира се, няма да е по-евтин за техническа поддръжка, което е една от причините автопаркът у нас да е в лошо състояние и да има толкова много злополуки по пътищата. Освен това употребяваните луксозни автомобили, по-правило по-големи и по-мощни, замърсяват значително повече. Което е и причината навсякъде по света да се облагат в по-голяма степен. Малка колекция в тази посока може да съживи осезаемо пазара на нови автомобили у нас. И да ни нареди ако не до Чехия и Словения, поне до Румъния и Гърция.

 

 

0 от 500
  • #77
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    У нас цената на ремонта на стар автомобил е много по-ниска от тази в Европа. Да не говорим че повечето хора живеят в панелни гета без гаражи и не биха си взели нова кола, за да им я драскат постоянно или пишман шофьори или зложелатели.
  • #76
    14 rate up comment 2 rate down comment
    Пламен ( преди 3 години )
    Значи административно да се принуди българина да купува евтини базови модели. Повечето хора предпочитат втора ръка кола, но от по-висок клас на 1/4 до 1/10 от цената на нова кола. Тези, които печелят от това са сервизите , но ако идеш с нова кола сервизната подръжка е още по-скъпа. Няма такова нещо като много злополуки заради възрастта на колите. Българинът предпочита да има собствено жилище и стара поддържана кола отколкото да живее под наем и да кара нова кола.
  • #75
    11 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    *** иска къщя и вили от по три етажа, но е с три бангии от по 20 леа данъка
  • #74
    10 rate up comment 18 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Защото българите искат да са руска губерния ама с европейски заплати.Е това никъде го няма.Или в Европа или в Руската ***.
  • #73
    40 rate up comment 10 rate down comment
    2884 ( преди 4 години )
    По-тенденциозна статия скоро не бях чел. Нагла до безобразие. Така извъртени цифрите, че да повярваш. А някои НАШИ трябва да забогатеят още от бъдещи ЗАБРАНИ! Манипулират общественото мнение. Никой не е мазохист, ако има пари ще кара нова кола. Обаче парите са при 1000 човека.
  • #72
    24 rate up comment 3 rate down comment
    Стефан ( преди 4 години )
    Всичко върви в унисон с умствените ни способности, ценностната ни система, с нравите и обичаите, ние сме прости, беднотията ни направи завистливи и отмъстителни, лесно изкараните пари ни направи алчни до небето че и над него, за стари и овехтели автомобили, мебели, дрехи, храни и каквото се сетите искаме над 80 процента печалба, преди години в България беше шефа на СОНИ, запомних че каза - ако имаме 10 - 12 процента печалба сме много добре, ние се оправдаваме с малък пазар, с липса на печалба.
  • #71
    12 rate up comment 4 rate down comment
    До 68 ( преди 4 години )
    Не искаме да карате нови коли. Искаме да си се возите в междуселския рейс, където ви е мястото
  • #70
    28 rate up comment 2 rate down comment
    69 ( преди 4 години )
    Като се изгради завод, какво - ще ти продават колите за по 6 хиляди лева ли бе? Киа Сийд, която се прави в Словакия, струва там средно със 750 евро по-скъпо, отколкото се продава в България в момента. Аман от колхозници с "мнение"
  • #69
    7 rate up comment 5 rate down comment
    12345 ( преди 4 години )
    да нова кола можеш да си я позволиш ако имаш свой дом.С примерно 2000 лева можеш да отделиш пари за нова кола 30 000 лв за 5 години и после продаваш колата и взимаш пак нова.
  • #68
    15 rate up comment 7 rate down comment
    Българин ( преди 4 години )
    *** е тази статия, защото е платена и поръчана от атомобилната мафия - така наречените преставители на чуждите автомобилни марки. Единствената им цел е да се продават тук чуждите бюджетни ***, защото на запад никой не ги ще. Защо тези хиени не искат да се изгради завод за нови автомобили в България и тогава всеки да може да си купи нов автомобил както е в Румъния, Полша, Чехия или Словакия.