IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

100 години Citroën: Acadiane

Моделът поставя началото на лекотоварната гама на марката

100 години Citroën: Acadiane

По случай 100-годишния си юбилей Citroën представя отново един специален исторически модел -лекотоварният Acadiane. Той се базира на Dyane, който се появява през 1978 г. като наследник на 2CV.

2CV и неговите различни версии започват да се предлагат от 1951 г. Последната и най-напреднала от тях идва през 1978 г. под името Acadiane, която заменя AK 400 с каросерия на AK 400 и предница на Dyane. Оригиналният лекотоварен модел с две места е произведен до 1987 г. над 250 хиляди пъти.

Acadiane

Двуцилиндровият боксер на Acadiane е с обем 602 куб. см. и 31 к.с. при 5750 оборота в минута. Окачването е близко до това на 2CV. Всички колела стъпват на листови ресори. На предния мост моделът е с дискови спирачки. Благодарение на по-аеродинамичната форма и лекото тегло от 685 килограма максималната скорост е 102 км/ч.

Acadiane има по-дълго междуосие от Dyane, по-висок и неподвижен покрив и над предните седалки и товарно отделение с две задни врати, в което влиза един европалет. Полезният товар е 435 кг. Благодарение на тези си способности моделът често е използван от малки фирми и от пощите.

Acadiane

Като опция са предлагани чанта с инструменти, манивела и дървен клин. В някои случаи Acadiane е използван и за каравана. По-редките изпълнения, сред които четириместен модел, произвеждан в Белгия, са обичани от феновете на олдтаймерите и до днес. Малко преди края на производството Acadiane се превръща и в първия модел на Citroën, задвижван на газ.

Лекотоварният С15 е представен през 1984 г. , но Acadiane е произвеждан още три години. Последният модел слиза от поточните линии във Виго, Испания, през юли 1987 г. Днес там се произвежда Berlingo.

Снимки: Citroën

Тагове: c15 2CV citroen Acadiane
0 от 500
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    drumvlado ( преди 4 години )
    Нито един Ситроен след войната няма листови ресьори. Всички варианти на 2CV, в това число и Acadiane са с пружини в общ корпус за всяка двойка предно и задно колело.