IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Климатикът често заблуждава шофьорите при студено време

Знаете ли при какви температури се изключва компресорът през зимата?

Климатикът често заблуждава шофьорите при студено време

Падането на температурите навън вече е факт, което особено сутрин кара шофьорите да започват да затоплят автомобилите си. За тази цел се използва климатикът, но колко полезен е той при студено време?

Масово се твърди, че климатикът може да се използва през зимата така, както и през лятото, когато изсушава въздуха и се бори с изпотяването на стъклата. Оказва се обаче, че това не е толко просто, тъй като съществува определена температура, при която се изключва компресорът.

Автомобилните производители често заблуждават клиентите си, като обясняват, че климатикът в тяхната кола може да се използва през цялата година. Това не е точно така, тъй като всеки от тях са има параметри. Например, при BMW минималната температура, при която работи компресорът на климатика е 1°C. Падне ли под нея, компресорът няма да се включи.

Що се касае до моделите на марките Porsche, Skoda или Kia, при тях системата спира да работи още по-рано - при 2°C. Китайските Great Wall са настроени по-зимно, ако може така да се каже - до минус 5°C, докато при колите на Renault е точно обратното - там компресорът престава да работи при 4°C. 

Някой може да попита, защо това е толкова важно? Ами, защото в автомобила липсва индикация, че компресорът на климатика не работи. Той може да се изключи, дори ако на централната консола свети лампа с обозначения AC on (тоест, климатикът е включен). 

0 от 500
  • #4
    6 rate up comment 0 rate down comment
    112 ( преди 4 години )
    В книжката на Mazda 3 BK пише че компресора спира да работи при под 5 градуса. Лампата остава да свети.
  • #3
    3 rate up comment 12 rate down comment
    някой ( преди 4 години )
    Колата ми е гаражна, но поне няколко пъти през зимата я използвам при температури в гаража под нулата. Шкода Октавия е и при -5 , че и по-ниско след около 2-3 минути работа на двигателя включвам климатика и си грее осезаем топло. Надали водата й е загряла за толкова кратко време, явно че компресорът й работи.
  • #2
    10 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Има смисъл да се включва климатика през зимата само, за да развърти малко маслото и да не му изсъхват уплатненията.
  • #1
    16 rate up comment 1 rate down comment
    анонимните ( преди 4 години )
    нещо не разбрах тази статия какъв и е смисълът