IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Коя е най-подходящата температура в салона на колата?

Мненията на лекарите и автомобилните експерти се разминават

Коя е най-подходящата температура в салона на колата?

В наши дни е трудно да се намери автомобил, който да не е оборудван в климатик. Тази система влиза в базовото оборудване на почти всички модели, излизащи на пазара. Тя навлезе в масова употреба още през 60-те години на миналия век, като нейното предназначение е да накара водача и пътниците в превозното средство да се чувстват възможно най-удобно и комфортно по време на пътуване.

Приемуществата на климатика са ясни. Шофьорът настройва системата спрямо собственото си усещане и всичко би трябвало да бъде наред. Какво обаче мислят експерти в областта на медицината, които изучават влиянието на температурата върху органима на човека? И съответно какви препоръки дават те на тези, които използват климатика в своя автомобил?

Климатик


Според лекарите, най-комфортно човешкото тяло в открити условия се чувства пре температури от 16-18 градуса по Целзий. На свой ред автомобилните експерти посочват малко по-високи стойности, като смятат, че оптималните градуси в салона на колата трябва да бъдат 22 (плюс-минус 2). Именно в такива условия шфьорът е концентриран най-добре, като задължително обаче трябва да следи за посоката на въздуха, която през по-голямата част от времето да бъде насочена в краката му.

При по-ниски температури - 18-20°C, съществува риска от простудни заболяванания, особено ако в колата има малки деца. Що се касае до увеличаването на топлия въздух в купето, той води до по-бърза умора и загуба на концетрация при шофьора. Естествено, това се отразява и на безопасността на движението.

Експертите съветват също така след продължително стоене на автомобила на едно място през зимата поне за 10-15 минути да се остави климатикът да вкара по-топъл въздух в салона. Съответно, през лятото се препоръчва системата да се настрои на 17-20 градуса, за да може купето да се охлади. След изтичане на това време климатикът трябва да бъде настроен на оптимално ниво.

Снимка: Auto Express

 

0 от 500
 • #6
  22 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 2 години )
  Пълни глупости пише в статията!Лятото климатикът трябва да е между 23 и 25 градуса. Колкото навън е по-топло, толкова повече вътре трябва да се завишава.През зимата между 20 и 21. Тогава сме облечени по-дебело и сме адаптирани към студа, а лятото към топлината.Най-голямата грешка е през зимата да се настройва на 26-27, а през лятото на 18-19. Отделно това товари допълнително агрегата освен, че съсипва здравето.
 • #5
  6 rate up comment 2 rate down comment
  :) ( преди 2 години )
  Каквото 1 каза. Лятото е опасно да се слага на повече от 10 градуса под външната температура, като оптимално е 5-6. Иначе при излизане от колата, може да стане шок. Аз зимата карам на 21.5, лятото на 24.
 • #4
  1 rate up comment 3 rate down comment
  калкан ( преди 2 години )
  "Съответно, през лятото се препоръчва системата да се настрои на 17-20 градуса, за да може купето да се охлади"Защо? Автоматичните климатици - тези на които задаваш градусите, а не просто да завъртиш копчето в синята зона - регулират колко студен въздух да подават, така, че зададената температура да се стигне максимално бързо.
 • #3
  1 rate up comment 6 rate down comment
  JEEP ( преди 2 години )
  Първата снимка ми е от Джипа!
 • #2
  4 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 2 години )
  20C ми стои през повечето време, и изглежда е ок и за зимата и за лятото...
 • #1
  20 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 2 години )
  Температурата в колата трябва да е според околната. Не може при 35 градуса навън ти да сложиш 18 в салона. И обратно при -15 навън ти да караш на 25. Причинява се голям шок за тялото.