IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Смартфоните и всъдеходите убиват все повече пешеходци

През последните 10 години смъртността сред пресичащи пътя расте с големи темпове

Смартфоните и всъдеходите убиват все повече пешеходци

Новият доклад на Асоциацията за безопасност на движението по пътищата (GHSA) показва, че броят на загиналите пешеходци в САЩ е достигнал най-високото ниво от 30 години насам. Според организацията, проблемът е глобален и касае не само Америка.

Повечето смъртни случаи стават в тъмната част на денонощието и далеч от кръстовищата. От 2008 до 2017 г. броят на загиналите през нощта пешеходци се е увеличил с цели 45%. За сравнение, инциденти с фатален край през деня за същия период за нараснали с 11%.

Според Асоциацията, една от основните причини за огромния ръст на смъртните случаи са смартфоните. Те се използват не само от пешеходците, но и от самите шофьори.  Тяхната непрекъсната употреба се увеличава непрестанно от 2009 г. насам най-вече заради развитието на социалните мрежи. Съответно, това отвлича вниманието от случващото се на пътя и се стига до фатални инциденти.

Друга причина за увеличението на смъртните случаи с пешеходци е ръстът на продажби на всъдеходи и кросоувъри. Статистиката показва, че само в САЩ инцидентите с пешеходци, ударени от такъв тип автомобили и завършили фатално, са се увеличили с 50% за периода 2013-2017 г.

Статистиката показва, че шансовете на човек, блъснат от всъдеход, да оцелее са много по-малки от тези при удар от лек автомобил. Заради по-големите си размери този тип автомобили удрят главата и тялото на пресичащия пътя, което нанася и по-сериозни травми. Това означава, че не само скоростта на автомобила, но и неговите размери са основен факт за смъртността на пешеходците.

0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Веско ( преди 5 години )
    Трябва да се лимитира достъпа до градовете на "всъдеходи", пикапи и други селскостопански машини. Най-добре с дневна винетка, примерно 10 лева, ако иска да свърши някаква работа.
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    FF ( преди 5 години )
    Те че *** е добре,но не е добре да си зад волана като го излупаш..От малки до големи всичко зяпа в тъпия телефон...кво зяпа *** го питай..Отвратителен народ, *** ,***,Такава незаинтересованост към собственото здраве няма никъде.
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    За година и половина три пъти спират в мен без спирачен път и всеки път излизат с по един голям телефон в ръка и извинявай. Двама мъже и едни момиче. Мам си джейс!
  • #1
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    трябва да е забранено със закон да ходиш и да си гледаш телефона.. зомбита навсякъде.. *** като мравки.