IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

3 букви в номера - големи неприятности в САЩ

Американските власти накараха руснак да върне регистрационните табели

3 букви в номера - големи неприятности в САЩ

В повечето американски щати комбинацията от букви и цифри за регистрационния номер се избира от собственика на автомоболила. От това пострада руснак, който избра любопитни символи за своята Tesla Model S. Оказа се, че те са разбираеми дори за властите в САЩ.

Живеещият от доста време зад океана Владимир Акунин регистрирал електромобила си през миналата година. Той решил да му сложи номера с надпис "XYECLA", чиито първи 3 букви не се нуждаят от превод в руския (а и в български език). Те се римуват с края на името на производителя на колата.

Акунин се похвалил във Facebook с номерата и това веднага довело до реакция на властите. Местният транспортен департамент изпратил на руснака писмо, в което го уведомява, че трябва да върне регистрационните табели. Причината е, че част от символите в тях "може да звучат като сленгово обозначение на мъжки гениталии, ако се произнася на руски. И съответно то се приема като вулгарност".

номера писмо

От транспортното ведомство са дали срок на Владимир да върне номерата, като в него той може да подаде жалба срещу решението. Ако този срок не бъде спазен, а табелите не бъдат върнати, те се анулират автоматично и собственикът им няма право да ги използва.

Любопитното е, че приятел на Владимир - също руснак, който живее в района, разполага с Tesla Model S с почти аналогичен номер. Разликата е, че буквата C е заменена с S. Той обаче все още не е получил нареждане да върне номерата.

Снимки: Facebook


 

0 от 500
  • #6
    4 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    ГМО-тата са им дошли в повече на краварите...
  • #5
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Не разбирам нищо от написаното. Мъщки полово орган с три букво и на русски и на български се пише еднакво. Обаче в "американската" азбука няма "Й". И не вижда м какъв е проблема. "X" и "Y" има и в алгебрата.
  • #4
    5 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    "Ако от СЕАТ знаеха какво значи на български ИБИСА нямаще да си кръстят модела така." - "ИБИСА" не значи нищо на български! Ония мьекащите диалекти не са български!
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Персонализираните табели веднага се отнемат ако получат сигнал, че е нищо обидно на някой език.В тубата има доста клипове по темата. Сещам се на един му бяха отнели табелите, защото беше написал NOT SEE (Не виждам), обаче му бяха щракнали колата с друга табела със знак свастика над номерата (нот сии е близко до нацист, наци). Та и втория ще се прости с табелите си, веднага щом видят снимката.
  • #2
    17 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    И къф е проблема как звучи на руски? Нали е хАмерика все пак! Що не махнат всички табели, които звучат странно и недобре на всички езици по света. Тея са бати демокрацията. Само на приказки са такива. То не че при нас е много различно...
  • #1
    11 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    ХУЕСЛА така ли?