IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да предпазим колата от жаркото слънце

Пет неща, на които е добре да обърнете внимание през лятото

Как да предпазим колата от жаркото слънце

Лятото наближава, а с него идва не само отпуската, но и високите, понякога дори нетърпими, температури. Не само хората страдат от топлината, но и техните автомобили. Какви опасности крие жегата за колата и какво да направим, за да ги избегнем. Ето пет неща, на които е добре да обърнете внимание през лятото.

Неравномерно избледняване на боята

Лято

Под палещото слънце боята на колата е особено силно изложена на избледняване. И всички петна или замърсявания (например птичият тор) водят до неравномерно избледняване на боята. За да се предотврати това, през лятото е необходимо автомобилът по-често да посещава автомивката - поне веднъж седмично.

Температурни крайности

Лято

Салонът, особено на автомобилите с по-тъмен цвят, бързо се нагрява през лятото когато колата е паркирана за дълго време, и вътре става адски горещо. И когато човек влезе в автомобила, веднага иска да включи климатика. Това обаче е грешно. Факт е, че внезапните промени в температурата са изключително вредни за стъклата, пластмасата и тапицерията. Следователно, не е необходимо да включвате климатика веднага след влизане. По-добре е да отворите прозорците, за да стане течение, да изчакате 2 минути и след това да потеглите. Първите един-два километра е добре да карате с отворени прозорци и едва след това да включите климатика.

Прегряване на двигателя

Лято

През лятото прегряването на двигателя често се случва, особено ако автомобилът е на повечко годинки. Ето защо, преди да започнат горещините, е най-добре да се направи диагностика на двигателят, по-специално на охладителната система. По време на шофиране трябва винаги да следите температурния сензор на двигателя. Препоръчително е да имате поне литър антифриз за резерва в багажника. Ако двигателят прегрее, спрете веднага, оставете го да се охлади за няколко минути, и след това долейте антифриз.

Погрижете се за спирачките

Лято

Поради триенето спирачките по време на работа се нагряват. В жегите пък прегряването им е фасулска работа. Поради това през лятото трябва дозирано да използвате спирачките. За тази цел е най-добре да прибегнете до спиране с помощта на двигателя. Разбира се, това се отнася за автомобилите с ръчни скорости.

Защита на салона от пряката слънчева светлина

Лято

Както бе споменато по-горе, през лятото температурата в салона може да скочи до стойности, които биха ви накарали да полудеете. Много е важно директната слънчева светлина да не попада върху пластмасата и тапицерията. Поради това, когато колата е паркирана, е добре да използвате сенник за предното стъкло.

0 от 500
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Бавар ( преди 1 година )
    Яхтата надува ли се ?
  • #8
    3 rate up comment 7 rate down comment
    оня с Каменицата ( преди 4 години )
    Ох, брато, извинявай, че те забавих с отговора, ама ползвах хубавото време да почистя яхтата, че й е време вече! Да, човек, прав си! Точно така, ти направо разкри най-тъмните ми страни, които не знаех, че имам! Благодаря ти! За отплата лятото ще те взема некой ден с яхтата до Гърция да ми правиш психо-анализи!
  • #7
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    най добре фолиране на стъклата отвътре против проникване на слънчева енергия3M Sun Control Window Film Amber Low иначе става и с светлоотразително покривало за таван и стъкла закрепя се с ластични въжета и кукички към джантите
  • #6
    8 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Ти така ли правиш с Каменицата? Даваш колата за скрап и сядаш да пиеш? Мисля си, че изобщо не си ставал, и липсата на кола дава още по-голяма глътка на алкохолните течности, които те правят пълен неудачник в живота. Всъщност не те, а ти самият си се направил неудачник, а чрез тях се мъчиш да притъпиш чувството за вина и самосъжаление. И твойта не е лесна...
  • #5
    10 rate up comment 13 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Най-добре се предпазва колата, като я дадеш за скрап /само там я вземат/, взимаш си една найлонова Каменица, сядаш пред компа и почваш да се правиш из форумите на много отворен!!
  • #4
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Има различни размери и марки. Пусни в търсачката Autohalbgarage и ще ти излязат!
  • #3
    5 rate up comment 1 rate down comment
    az ( преди 4 години )
    И откъде може да си вземем "тип покривало" за всички стъкла?
  • #2
    10 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    То има ефект, ама не добър! По добре си вземи с големината на стъклото, а най-добре си вземи тип покривало, който покрива всичките стъкла на колата от специална материя е, която отблъсква слънчевите и ув-лъчи. Не са скъпи, но гарантирано вършат най-добра работа. И от градушка пази също.
  • #1
    4 rate up comment 6 rate down comment
    111 ( преди 4 години )
    Сенника е по-малък от стъклото и просто го слагам върху таблото, пак има ефект.