IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как се кара кабриолет под дъжда (ВИДЕО)

Или с колко километра трябва да се движиш, за да не подгизнеш

Как се кара кабриолет под дъжда (ВИДЕО)

Никак не е забавно да караш кабриолет с вдигнат покрив по магистралата и изведнъж да се излее порой. Може ли в този случай да се движиш достатъчно бързо, за да останеш сух? Отговор на този въпрос дава YouTube каналът Drivetribe.

Във видеото Майк започва с обяснение за двата вида въздушен поток - ламинарен и турбулентен. Ламинарният въздух е бавен въздух с ниско налягане, докато турбулентният въздух е бърз под високо налягане.

Слоят въздух, който влиза в контакт с линията на автомобила, се нарича граничен слой. Горната част на рамката на предното стъкло, където каросерията свършва рязко, се нарича точка на разделяне. В този момент въздухът става много турбулентен и като се движите по-бързо площта на турбулентния въздух над автомобилния салон се увеличава.

Mazda Miata

Майк обяснява, че скоростта, с която трябва да карате, за да останете сухи, зависи от формата на колата. По-конкретно, от ъгъла на предното стъкло. Автомобили като Mazda Miata, които имат по-стръмно предно стъкло, могат да генерират достатъчно турбулентност, за да отклонят дъжда при по-ниски скорости, около 45 мили в час (около 72,4 км/ч). От друга страна, автомобили, които имат по-плоско поставени предни стъкла, като Ferrari Portofino, ще трябва да се движат доста по-бързо, за да постигнат същия резултат.

Някои кабриолети на Mercedes-Benz всъщност използват вятърни дефлектори в горната част на рамката на предното стъкло, които приличат на миниатюрни въздушни спирачки. Целта им е да максимизират ламинарния въздушен поток, като в същото време държат турбулентния извън салона.

Разбира се, всичко това е повече или по-малко спорен въпрос, ако пороят се излее докато чакате на светофара. Ако обаче сте на магистралата и завали, наученото за въздушните потоци ще ви спечели време да стигнете до първия мост и да спуснете покрива на кабриолета си.

0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Далеч е ЦЦ-то от седан, но имам и такъв и хич не му стои сухо стъклото. Нямам чистачка. За джипа си прав, чистачка имам.
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    под мостовете не шум ( преди 4 години )
    Шефе, магистралите минават По мостове, а онова, другото, са подлези, отделно, че там е забранено да се спира, та кабриото отбивка му трябва!!
  • #1
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Има нещо вярно, имам 307 цц, на дълъг път при валеж и то обилен, задното стъкло остава сухо или с минимални капки. Даже съм се чудил защо.