IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Главният дизайнер на Mercedes дойде в София

В дизайнерския отдел на компанията работят 700 души, разказва Роберт Лесник

Роберт Лесник, главният екстериорен дизайнер на Mercedes-Benz, пристигна в София по покана на "Силвър Стар", официалния дистрибутор на марката в България. Лесник представи и колежката си Лилия Чернаева - българка, която работи за дизайнерския отдел на Mercedes и има основно участие по интериора на новата G-класа.


Роберт Лесник

Снимки: БУЛФОТО

В дизайнерския отдел на германския гигант работят над 700 специалисти, като от тях само 25 се занимават с чистия дизайн, сподели Лесник на среща с журналисти. Сред останалите има програмисти, скулптопи, отговарящи за макетите от глина, дърворезбари и така нататък.

 „Ако преди години хората асоциираха марката Mercedes-Benz само със стил и интелигентност, в момента вече добавят и чувственост, страст, желание. Именно това е нашата работа – да създаваме асоциации чрез проектите си, а тези асоциации не само да продават марката, но и да завладяват хората”, разказа Лесник.

Роберт Лесник е роден в малко село край Марибор, Словения, през 1971. Три пъти е отхвърлен от словенската Академия за изящни изкуства и дизайн, преди да бъде приет в университета в Пфорцхайм. Кариерата му като дизайнер започва във Volkswagen, преминава и през Kia, преди през 2009 да бъде привлечен от Mercedes. През последните години Лесник се утвърди като главния дизайнер на марката и човека, който определя физиономията на новите модели, докато Гордън Вагенер се издигна до старши вицепрезидент и участва повече в определянето на стратегията на компанията.


 

0 от 500