IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nissan бързо избра "външен" човек за нов шеф

Макото Утида е близък с Renault и ще помогне за сделката с FCA

Nissan бързо избра

Съветът на директорите на Nissan Motor неочаквано бързо избра нов генерален директор. Това ще бъде Макото Утида, който заемя мястото на освободения през септември Хирото Саикава. Той ще поеме поста най-късно до 1 януари 2020 г.

"Очакваме Утида да оглави компанията, като сплоти отбора и успее да вдъхне нов живот на Nissan", заяви председателят на Съвета на директорите Ясуши Кимура. 

Изборът беше определен като "изненадващ", тъй като 53-годишният Утида пристига в Nissan едва в средата на кариерата си. Преди това той е работил във фирма, занимаваща се с външа търговия. Той идва в Nissan през 2003 г., като през 2012-2014 г. e прехвърлен в  Renault-Samsung. От 2016 г. е вицепрезидент на Nissan, а от 2018 г. е и президент на китайската Dongfeng Motor.

Именно успехите на Утида на китайския пазар са му осигурили ръководната длъжност. Назначението му се определя като "победа на алианса", тъй като той е в много близки отношение с Renault, която е основен акционер в Nissan. Утида има европейски стил на управление и наблюдателите очакват след неговото назначение да бъдат възобновени преговорите за сливане между Renault и концерна FCA. Те пропаднаха именно заради несъгласието на Nissan.

В управата на японския производител има и други промени. Индиецът Ашани Гупта става главен операционен директор на Nisaan. Сега той e изпълнителен директор на Mitsubishi, а реди това е работил в Honda, Renault и Datsun. Негов заместник ще бъде старшият вицепрезидент Дзюн Секи.

Снимка: Nissan

0 от 500
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    snaky ( преди 4 години )
    операционен директор??? Xaxaxaxa
  • #1
    0 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    На Сакото Яката ще е следващия президент на тия измислени концерни фса рено нисан преди време тук имаше един инвеститор където се хвалеше колко проспериращи са жабарокаубойската мафия докато не ги уличиха в измама в продажбите