IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Плажното бъги Meyers Manx, което превръщаше мъжете в деца

Спартанското возило предлагаше забавление под слънчевите лъчи вместо комфорт

Плажното бъги Meyers Manx, което превръщаше мъжете в деца

През 60-те години на миналия век се ражда една нова идея, която бързо се превръща в автомобилна култура. В основата й е Volkswagen Beetle, който е преработен от калифорнийския сърфист и производител на сърфове и лодки Брус Майерс. И до днес бъгитата Manx са автомобилна класика, която не остарява.

Идеята на Майерс е била да превърне скучния Beetle в автомобил за забавление, който да бъде достъпен за всеки и да бъде алтернатива на VW T1. За основа на Manx през 1964 г. той използва американския VW Beetle, но го скъсява с 40 сантиметра и го облича с пластмасова каросерия. Във Фаунтин Вали, Ориндж Каунти, Калифорния, Брус Майерс произвежда повече от 5 хиляди плажни бъгита.

Meyers Manx

С пластмасовата си каросерия и по-компактните си размери плажното бъги става по-пъргаво, леко и забавно. Майерс добавя и широки гуми, които помагат в пясъка. Не минава много време и бавните мотори на Beetle в задната част са подсилени с различни карбуратори и увеличен обем. Някои клиенти заменят четирицилндровия боксер с шестцилиндров от Porsche 911 или от Chevrolet Corvair, което води до импозантни динамични характеристики.

Meyers Manx

Бъгито бързо добива популярност в САЩ, Азия, Южна Америка и Европа. По негов модел са произведени между 200 и 250 хиляди возила. Конструкцията остава еднаква – скъсено шаси на Beetle и каросерия от фибростъкло. В Европа специални версии на плажната играчка създават Apal и Karmann.

Оборудването на Meyers Manx остава спартанско, нещо разбираемо с оглед мястото на употреба. Две спортни седалки, малък волан, елементарно арматурно табло със скоростомер и показател за нивото на горивото, както и бутони за светлините. Някои бъгита имат чистачки, други допълнителни фарове и дори бикини-покрив за предпазване от кратки дъждове. Но нито едно от тях не е комфортно.

Manx бързо става популярно и заради ролята си във филма „Аферата Томас Краун“ в оригиналната версия от 68-а година. Там Стив Макуин кара бъгито по плажа. Близки по конструкция автомобили участват и във филми с Елвис Пресли.

Meyers Manx

Meyers Manx участва дори в офроуд-ралито Mexican 1000, предшественика на Baja 1000. Там то се конкурира с по-мощни V8 и дори побеждава. Разбира се, използва други гуми и повече мощност.

Още нещо остава непроменено и до днес – когато хората видят Manx на пътя, те се обръщат след него с усмивка.

Meyers Manx

С Meyer Manx е извършено и едно рекордно пътешествие. Със своето изработено на ръка бъги на базата на Beetle от 68-а Том Макалвъли изминава от 2004 до 2009 г. разстоянието от родината си Швеция до Южна Африка и след това до родината на Manx – САЩ.

Производството на Meyers Manx спира през 1971 г., когато данъчни проблеми и оттеглянето на Брус Майерс принуждава малката фабрика да затвори врати.

Meyers Manx

Днес Volkswagen обещава да направи ново бъги Meyers Manx на основата на електрическата платформа МЕВ. Независимо от това дали ще успее да намери креативни партньори като Брус Майерс и да създаде такъв модел, ще липсва най-вече едно – изпълненият с характер звук на открития боксеров двигател.

Снимки: Volkswagen, Meyers Inc.

0 от 500