IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Експерти направиха класация на най-опасните автомобили

Изследването показва кои модели попадат най-често във фатални катастрофи

Експерти направиха класация на най-опасните автомобили

Експерти по пътна безопасност в САЩ направиха изследване, с което изясниха шофьорите на кои марки автомобили са най-склонни към безразсъдно шофиране. Те определиха трите най-разпространени причини за фатални инциденти на пътя - превишение на скоростта, алкохол и различни наркотици, като изследваха статистиката от катастрофите в Щатите.

Крайният резултат са класации в зависимост от причината за авариите със загинали на пътя. Оказва се, че всеки трети смъртоносен инцидент с автомобил Infiniti се дължи на превишена скорост, а всеки втори - на шофиране след употреба на алкохол. При 5% причината е употреба на наркотици.

Брандовете Acura, Mercedes-Benz и Lexus също имат доста високи показатели за нещастни случаи на пътя, заради което специалистите правят извод, че шофьорите на техните модели имат наклонност към безразсъдно шофиране. Оказва се, че на луксозните марки се дължат 27% от фаталните инциденти, а на масовите - 25%.

Очертава се и друга тенденция - чуждите марки (тези от Азия и Германия), по-често попадат в криминалните хроники заради опасно шофиране. Например, 3 от 10 катастрофи с автомобили на Mitsubishi, Volkswagen и Honda се дължат на превишение на скоростта, докато при брандовете Buick, Chrysler и Lincoln този показател е по-нисък.

Брандовете Acura, Cadillac и Mercedes-Benz са в топ 5 при катастрофите със загинали заради шофиране в пияно състояние, докато Pontiac и Mitsubishi са начело при смъртоносните инциденти под въздействието на леки наркотици. Pontiac също така е начело при авариите, случили се под въздействието на тежки наркотични вещества.

Катастрофи със загинали заради употреба на алкохол:

катастрофи
Катастрофи със загинали заради превишена скорост:

катастрофи
Катастрофи със загинали заради употреба на марихуана:

катастрофи
Катастрофи със загинали заради употреба на "тежки" наркотици:

катастрофи

За основа на изследването са данните на Националната администрация за движение по пътищата на САЩ за 2017 г.

0 от 500
  • #12
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Баси тъпата класация. Много ясно че ще има повече катастрофи с японски автомобили в сащ има доста такива но не е автомобила виновен а шофьора! Ти се напий като *** и се качи да караш пък после ми прави статистики с кои коли ставали произшествия....
  • #11
    0 rate up comment 0 rate down comment
    The Trooper ( преди 4 години )
    Buick се кара предимно от пенсионерите. Европейските марки се карат предимно от европейци и по-заможните американци. Хонда (Acura) от мексиканците, които са фенове на гонките. Toyota се предпочита от индийците. Те си карат бавничко. :)
  • #10
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Pipone ( преди 4 години )
    Много хубава статистика но невярна, както винаги. Трябва са се знае и броя на използваните автомобили и след това да се прави процентно съотношение. Например 100 мерцедес 1000 пинтиак 250бмв, който прави сметките бая работа ще има да изчисли правилното съотношение, някои хора ще ме разберат за какво говоря. А що се отнася до инциденти те обикновенно всичко е грешка на шофьора
  • #9
    4 rate up comment 1 rate down comment
    KLASIKA_ ( преди 4 години )
    Все по мощни,но и все по тежки заради уж по безопастни ел.помощници???Които разсейват водача,пиукат и стряскат с всякакви ненужни команди и предупреждения и означения и мигащи и стопиращи и светкащи предупреждения и неадекватни намеси въпреки желанието на водача!!!Е как се спира и владее двутонна мигаща дискотека?!?!Но добитъка е алчен и иска да всичко каквото съседския *** има!А продавачате имат оргазми,че добитъкът е *** и купува никому ненужни
  • #8
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Jezza ( преди 4 години )
    От тази статия разбрах, че почти всички Понтиак в Америка се карат от наркомани.
  • #7
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    В БГ са БМВ! Повечето фатални катастрофи са с тази марка! Няма значение ново или старо. Всичко е в кюпа. Най-опасни са обаче старите баварци с разни ***, дето вчера са взели книжка и си мислят, че света е техен, като карат някаква немска гробница нов внос. А и да караш със задно се искат някакви средни шофьорски умения, а те ги нямат, но пък искат да се покажат, че са голема раотъ. И така стават белите. И гаджета и алкохол + тесостерон и адреналин да има и катастрофата е в кърпа вързана!
  • #6
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Брандо ( преди 4 години )
    Да, и на мен ми направи впечатление, сякаш БМВ и АУДИ не участват в някои класации.
  • #5
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    в някои от подрежданията, поне що се отнася до нашата страна - а това е без съмнение БМВ, е направо обидно за бранда. Вдъхва му един пенсионерски и праведен облик и убива имиджа му.
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Става дума по-скоро за класация на човешки пороци и недъзи. По своеобразен начин авторът на статията опитва да внуши, че определени брандове автомобили стимулират и подхранват в по -голяма степен слабости и пороци при хората. Класацията (антикласацията) за подбудител на порока вероятно ще бъде сумарно спечелена от Инфинити по мое субективно впечатление, но брандът не е споменат изрично в текста, което е най-малкото странно. Отсъствието на най-големия смутител и мотиватор
  • #3
    18 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    В България лидер е 15 годишен немски дизел с извадена карантия!