IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Застраховател: Луксозните електромобили са по-рискови

Някои водачи не успяват да се справят с ускорението и катастрофират

Застраховател: Луксозните електромобили са по-рискови

Луксозните електромобили и SUV моделите на ток са с 40% по-голям шанс да причинят катастрофа в сравнение със същите модели с конвенционално задвижване, тъй като водачите все още се адаптират към бързото ускорение на електрическите возила. Това показват резултатите от изследване на френската застрахователна компания Axa, цитирани от агенция Reuters.

Резултатите обаче не са представителни и са базирани на данните на компанията за инциденти, като от Axa отбелязват, че при компактните и субкомпактните електромобили този риск не е налице.

Информацията беше обявена при провеждането на годишните краштестове на Axa, които тази година се проведоха на изоставено летище и в тях участваха основно електромобили.

Бетина Санд от Axa обясни, че при използването на формулата „1000 коли за 7 години” рискът от експлоатация на електромобили и коли с конвенционални двигатели се изравнява, като същото важи и за броя и честотата на инцидентите с тях.

„При малките и субкомпактни коли инцидентите на електромобилите са по-малко – обясни Санд. – Но голямата разлика идва при луксозните и големите SUV модели на ток, там инцидентите са с 40% повече. Анализирахме причините за това и се оказа, че в основата стои страхотното ускорение на електромобилите.”

Електромобилите ускоряват по-бързо и освен това без промяна в тази динамика при увеличаване на оборотите и някои водачи просто не могат да се справят с това.

„Максималното ускорение е налично веднага, докато при двигателите с вътрешно горене има един момент на забавяне преди колата да се ускори, а това е сериозна задача за шофьорите”, потвърди Санд.

0 от 500
  • #1
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Той ( преди 4 години )
    Да се научат да карат. Електромобилите са много по лесни за шофиране, екологични най-вече, да не говорим, че с 5 лв. минаваш 100 км. На монополите хич не им харесва това.