IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Проект за "слънчев път" претърпя пълен провал

Дългата 1,6 км отсечка във Франция бе разбита от селскостопанска техника

Проект за

1,6-километровият участък от пътя Wattway във Франция, състоящ се от слънчеви панели, се разпадна напълно. Трасето успя да се задържи само три години, но това време бе достатъчно, то да бъде потрошено от многобройните трактори и лошото време, съобщава в. Le Monde.

Слънчев път

Движението в първата тестова отсечка на Wattway, за чието изграждане бяха похарчени 5 милиона евро, бе пусната през 2016 г. Тогава Агенцията за околна среда и енергетика на Франция заяви, че такъв път може да генерира електроенергия за градче с население от 5000 души, а Wattway захранваше уличните лампи в град Турувър-О- Перш. Но един по един, недостатъците в покритието на фотоклетките, които заеха площ от 3000 квадратни метра, започнаха да се появяват.

Слънчев път

Първо, пътят се оказа много шумен, в резултат на което местните власти трябваше да ограничат скоростта на движение до 70 км/ч. Второ, вместо обявените 150 000 кВтч произвеждана енергия, до 2019 г. пътят "даде" само 40 000 кВтч, в резултат на което годишната печалба падна от 10 500 на 3100 евро. Оказа се, че намаляването на ефективността се дължи на факта, че състоянието на трасето се е влошило от дъждовете и преминаващата селскостопанска техника, особено верижната.

Слънчев път

Colas, която отговаряше за разработването на "слънчевия път" призна грешката си и обяви, че Wattway ще бъде демонтиран. Според представители на компанията, не е трябвало да се покрива толкова дълъг участък с фотоклетки. По-добре би било да се концентрират усилията върху малки площи от 3, 6 или 9 квадратни метра - такива площадки биха осигурили енергия за пътните камери и осветлението на спирките на обществения транспорт. В бъдещите си проекти Colas смята да се придържа точно към такъв подход.

0 от 500