IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

"Слънчевата" Toyota Prius получи по-мощни панели

Прототип на хибридния модел започва тестове по улиците на Токио

Хибридният Toyota Prius от известно време се предлага в Япония с фотоволтаичен панел на покрива, но тази версия не е особено ефективна. Батериите заемат сериозна площ, а преобразувателите успяват да преработят само 22,5% от получената от слънцето енергия. Мощността от 180 Вт стига единствено за работата на спомагателните устройства, при това само при спряло положение на колата.

Сега обаче в Toyota са готови с по-производителна система. Тя включва нови високоефективни модули, разработени от компниите Sharp и NEDO. Те отново са монтирани на хибриден Prius, като тестовете на прототипа стартират този месец в Токио.

Toyota Prius

Елементите на слънчевата батерия представляват лента с дебелина едва 0,03 мм, с която са "облепени" покрива, капака и вратата на багажника. Очаква се мощността на клетките да нарасне близо 5 пъти - до 860 Вт, а коефициентът на полезно действие да надмине 34%. Събраната енергия ще помогне за увеличаване на пробега само на електричество, като се предвижда той да достигне 56 км.

Прототипът е построен на базата на модификацията Prius Prime, която се отличава както с дизайна, така и с хибридния си агрегат. Акронимът PHV на табелата означава Plug-in Hybrid Vehicle (зареждащ се хибрид). Освен него, Toyota разработва и два "слънчеви" хечбека за Европа - Lightyear One и Sono Sion. 

Снимки: Toyota   

0 от 500