IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Немци съставиха портрет на мечтания автомобил

Проучване разкри предпочитанията на германските автомобилисти

Немци съставиха портрет на мечтания автомобил

Интересно проучване сред германските собственици на автомобили проведе веригата местни бензиностанции Aral. Респондентите бяха помолени да разкажат за мечтания автомобил, който биха искали да закупят в следващите 18 месеца. Резултатите от анкетата са публикувани в новия доклад на Trends beim Autokauf 2019. Той изследва около 40 различни аспекта, свързани с предпочитанията на германските автомобилисти.

Според проучването, около 35% от анкетираните смятат да сменят колата си в посочения период. Тази цифра е спаднала с 6% в сравнение с анкетата от 2017 г. Основната причина за това е намалелият интерес към автомобилите от страна на жените и рязкото увеличение в търсенето на употребявани коли на фона на отслабващия интерес към новите.

Моделите на BMW имат най-големи шансове за покупка в Германия - 14% от анкетираните смятат да придобият кола на баварския бранд. На второ и трето място са Audi и Mercedes с показатели съответно 12 и 10%. Следват Volkswagen (9%), японски и корейски марки (съответно 8 и 5%). Френски модели, Opel, Ford и Skoda печелят 4% от гласовете, а италиански марки и Dacia - по 3%.

Двигателят, според мнозинството от анкетираните немци, в мечтаната кола трябва да бъде бензинов. Хибридното задвижване заема второ място. Хибридите са особено популярни при по-възрастните германци, които преди са използвали дизелови двигатели. Интересът към изцяло електрическите превозни средства в страната все още е много нисък. Търсенето на автомобили, работещи на газ, пък се срина изцяло.

Предпочитанията за цвят при избора на автомобил пък са се променили. Популярността на черния продължава да расте - този цвят е избор за всеки трети германец. Антрацитеният вече заема второ място, е  сребърният - третият. Следват бяло, синьо, сиво и червено.

За най-добрия тип каросерия германците определят комбито. Малко след него се нареждат всъдеходите и кросоувърите, както и бързо губещия популярност седан. Мечтаната кола според германците трябва да включва климатик, електрически прозорци, странични въздушни възглавници, радио с USB, AUX и Bluetooth конектори, както и отопляеми седалки.

Според резултатите от проучването Aral състави портрета на потенциалния автомобил, който "трябва да се движи по немските пътища след няколко години. Това е черен кросоувър със задно предаване, марка BMW, черен на цвят, с бензинов двигател, без панорамен покрив, на цена от 31 000 евро и купен изцяло със собствени средства, тоест не с кредит от банка или друга финансова институция.

0 от 500