IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо електрониката в автомобила често лъже?

Някои от най-важните системи дават грешна информация на шофьора

Защо електрониката в автомобила често лъже?

Нашите автомобили невинаги ни предоставят вярна информация, но малцина се замислят за това. Вярно е, че съвременните превозни средства разполагат с разнообразно оборудване, както и с модерни спомагателни системи, но някои показатели не са точни. Защо се случва това?

Невярна скорост

Едва ли някой  не е наясно, че при абсолютно всеки автомобил километражът не показва действителната скорост на движение. Трябва да се знае, че спидометърът дава малко по-високи стойности от действителната. И колкото и странно да звучи, това се изисква по стандартите и се прави с цел безопасност. Затова и километражът се настройва с 6-8 км/ч повече, което в процентно съотношение прави 5-10% по-висока скорост от реалната.

Навъртян пробег

километраж

За съжаление, по същия начин работи и навъртането на километри. Тя измерва броя на оборотите на колелата, като на таблото се изписва пробегът на автомобила. Механичната част на брояча също предоставя грешна информация в диапазона 5-15% от реалния пробег.

За съжаление, тези показатели зависят също така и от диаметъра на колелата. И ако на автомобила бъдат поставени гуми с по-голям размер, то съответно показанията също ще бъдат неверни, но не към плюс, а към минус. Ако сте минали 60 км с по-големи колела, то пробегът съответно е 62 км.

Ниво на горивото

Със същия успех ви лъже е бензиновият резервоар, тъй като показателите на останалото гориво почти никога не отговарят на реалността. Заради този проблем, който най-разпространен, страдат и някои шофьори, тъй като не могат да изчислят с точно колко гориво им остава. И така рискуват за закъсат по пътя.

резервоар

Основна роля в случая играе горивната система - тя е с различна големина и нейното пълнене води до грешки в показанията на приборите. Освен това, датчикът за измерване на нивото на гориво не е сред най-точните, но много производители са на мнение, че неговите средни стойности са достатъчни.

Извод

Не се предоверявайте на електрониката, но в същото време не мислете, че тя винаги ви предоставя грешна информация. Повечето от приборите в автомобила показват реалните стойност, но в усреднени показатели.

0 от 500
  • #2
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Опс ( преди 4 години )
    А аз се чудех защо километража на колата ми показва 90 км/ч, а GPS-а на видеорегистратора показва 82 км/ч. Същото и но други автомобили (служебни).
  • #1
    18 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Какво значение има дали километража отчита правилно пробега, туй или иначе като дойде в горубляне ще извадят 200 хил от него :)