IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Защо електрониката в автомобила често лъже?

Някои от най-важните системи дават грешна информация на шофьора

Защо електрониката в автомобила често лъже?

Нашите автомобили невинаги ни предоставят вярна информация, но малцина се замислят за това. Вярно е, че съвременните превозни средства разполагат с разнообразно оборудване, както и с модерни спомагателни системи, но някои показатели не са точни. Защо се случва това?

Невярна скорост

Едва ли някой  не е наясно, че при абсолютно всеки автомобил километражът не показва действителната скорост на движение. Трябва да се знае, че спидометърът дава малко по-високи стойности от действителната. И колкото и странно да звучи, това се изисква по стандартите и се прави с цел безопасност. Затова и километражът се настройва с 6-8 км/ч повече, което в процентно съотношение прави 5-10% по-висока скорост от реалната.

Навъртян пробег

километраж

За съжаление, по същия начин работи и навъртането на километри. Тя измерва броя на оборотите на колелата, като на таблото се изписва пробегът на автомобила. Механичната част на брояча също предоставя грешна информация в диапазона 5-15% от реалния пробег.

За съжаление, тези показатели зависят също така и от диаметъра на колелата. И ако на автомобила бъдат поставени гуми с по-голям размер, то съответно показанията също ще бъдат неверни, но не към плюс, а към минус. Ако сте минали 60 км с по-големи колела, то пробегът съответно е 62 км.

Ниво на горивото

Със същия успех ви лъже е бензиновият резервоар, тъй като показателите на останалото гориво почти никога не отговарят на реалността. Заради този проблем, който най-разпространен, страдат и някои шофьори, тъй като не могат да изчислят с точно колко гориво им остава. И така рискуват за закъсат по пътя.

резервоар

Основна роля в случая играе горивната система - тя е с различна големина и нейното пълнене води до грешки в показанията на приборите. Освен това, датчикът за измерване на нивото на гориво не е сред най-точните, но много производители са на мнение, че неговите средни стойности са достатъчни.

Извод

Не се предоверявайте на електрониката, но в същото време не мислете, че тя винаги ви предоставя грешна информация. Повечето от приборите в автомобила показват реалните стойност, но в усреднени показатели.

0 от 500
 • #4
  12 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 9 месеца )
  Автомобилна медия сте но и ред не драснахте за новия закон за паспорт на колите, който ще засегне всички собственици на коли, да разясните малко какво ще се случва, от 3 дни новинарските медии го пишат (с изключение на медиите на Пеевски, близки до властта). В сутрешния блок на Нова телевизия го коментираха специалисти а вие където сте автомобилна медия и трябваше първи да го коментирате не сте споменали и дума? Да не би и вие да сте медия на Пеевски?
 • #3
  5 rate up comment 0 rate down comment
  Опс ( преди 9 месеца )
  А аз се чудех защо километража на колата ми показва 90 км/ч, а GPS-а на видеорегистратора показва 82 км/ч. Същото и но други автомобили (служебни).
 • #2
  6 rate up comment 8 rate down comment
  анонимен ( преди 9 месеца )
  Ха датчика на резервоара не мерел правилно и шофьорите не знаели за колко километра гориво им оставало ха ха. То първата ми кола преди 17г. ми показваше за колко километра гориво имам 100,90,80,... 10км., 0км. и всичките ми останали коли след това го показват. Не знам колко безмозъчен трябва да си че да не разбереш за колко км. ти остава гориво след като ясно ти се изписва на километража. Аутомедия, вие да не говорите за жигули и лади? Осъвременете се малко.
 • #1
  16 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 9 месеца )
  Какво значение има дали километража отчита правилно пробега, туй или иначе като дойде в горубляне ще извадят 200 хил от него :)