IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво се прави, ако колата затъне в пясъка?

Няколко съвета, които може да са от полза при такава ситуация

Какво се прави, ако колата затъне в пясъка?

Почти ежедневно се появяват новини за поредния "специалист", който е решил да отиде на плаж със своя автомобил, но вместо да го остави на паркинга, решава да мине по пясъка. Това често води до затъване на колата, дори тя да е голям кросоувър или всъдеход, и съответно до търсене на помощ за нейното изтегляне.

Само през това лято подобни случаи има предостатъчно и със сигурност до края на сезона ще станем свидетели на още такива ситуации. Причината за тях е лоша преценка на възможностите - както на водача, така и на автомобила. Какво може да помогне, ако се стигне до затъване в пясъка, преди да се наложи викането на влекач?

Подготовката на колата е особено важна. При пътуване през пресечена местност може да се забележи, че едни автомобили преминават без проблем през пясъка, но други буксуват. Най-честно причината е, че шофьорът няма необходимата подготовка или го мързи да подготви машината си за подобни трудности.

пясък

За да се преодолее без проблем участък с пясък, трябва да се знае, че не бива да се извършат резки маневри - нито с волана, нито със спирачката, нито със скоростната кутия. Гумите трябва да бъдат спаднати до налягане от 1 бар, като по-малко от това вече е опасно. Спадането им ще доведе до увеличаване на площта върху пясъка и така затъването ще се избегне. "Операцията" отнема не повече от 5 минути 

Ако все пак автомобилът затъне в пясъка и не помръдва, си струва да се опитат следните неща:

Не давайте газ, тъй като това може да доведе до още по-сериозно затъване.

Опитайте да дадете назад, а после напред, но по различна траектория.

Ако това не даде резултат, слезте от колата и се опитайте да откопаете водещите колела.

Копае се зад колелото, тъй като автомобилът по-лесно ще излезе на заден ход. По възможност поставете под гумата камък или дъска.

Ако сте близо до водата, залейте пясъка и го изравнете с крака. Така може да се увеличи сцеплението на колелото.

Ако превозното средство буквално е легнало на пясъка, ще се наложи използването на крик. Тогава повдигате колелата и поставяте камъни под тях.

Ако не успеете да намерите подходящи предмети наоколо - камъни, дъски и други подобни, можете да използвате стелките от салона.

А най-добре в случая е просто да избегнете попадането в подобна ситуация. Слизането на самия плаж с автомобил винаги крие рискове от затъване в пясъка, така че не си заслужава да си разваляте почивката, само за да покажете колко добър шофьор сте или колко проходим автомобил имате.

Снимки: Facebook

0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Разбирател ( преди 4 години )
    Колкото ви е по-проходима колата, толкова по-дълго време вървите, за да търсите помощ.
  • #5
    24 rate up comment 0 rate down comment
    тираджия ( преди 4 години )
    Ако това ви се случи, каквото и да направите помнете, че акълът ви вероятно не е достатъчно. А парите, мускулите и страшния поглед изобщо не скриват умственото ограничение.
  • #4
    10 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Марсовод,ако легне на корем,ГЛС-то ще си се чеше по корема и ще стои на едно място.
  • #3
    1 rate up comment 10 rate down comment
    марсовод ( преди 4 години )
    отиваш и купуваш GLS той си подскача сам и излиза от пясъка :)видео има по читавите сайтове
  • #2
    29 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Основен принцип на офроуда - колкото ти е по-проходима колата, толкова по-дълго ще ходиш да търсиш трактор
  • #1
    23 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    "Какво се прави, ако колата затъне в пясъка?" - ду.ха се супата и се пие студена вода.. след това се обикаля за трактор.