IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Европа тества технологии за намаляване на шума

Специалистите са категорични, че силният звук от двигателите уврежда здравето на хората

Европа тества технологии за намаляване на шума

През следващите 7 месеца Министерството на транспорта на Германия ще тества нови датчици за мониторинг и да намаляване на шума от превозните средства на пътя. Във Франция изпитанията на тази технология вървят с пълна сила, а Великобритания се готви да разшири нейното използване.

Целта на инициативата не засяга само мотоциклетите, а всички транспортни средства с управляеми изпускателни системи, както и тези шофьори, които обичат давате на повечко газ и развиването на по-високи скорости. Според министъра на транспорта на Германия - Крис Грейлинг, шумът от двигателите представлява сериозна заплаха за здравето на хората, а новата технология е първата крачка за постигане на по-спокоен живот в градовете.

шум

Самите устройства работят на следния принцип. Първо те регистрират обема на шума и скоростта на преминаващото транспортно средство, след което идентифицират различните класове превозни средства. Ако предварително зададени средни стойности за даден клас са превишени, се включва камера за контрол на скоростта, а номерът на превозното средство се записва с помощта на специална система (ANPR).

Тони Кембъл, генерален директор на Британската асоциация на производителите на мотоциклети, категорично подкрепя новата технология. Според него, производителите са започнали строго да спазват въведените норми за своята продукция, а мониторингът на пътищата ще помогне за контролиране на процеса.

шум

На свой ред британското Министерство на транспорта ще разшири използването на новите системи за контрол на скоростта на пътя. Това също ще помогне за решаване на проблема с шумовото замърсяване, при това не само във Великобритания, но и в други страни от Европа, където предстои технологията да бъде внедрена.

Снимки: Auto.Mail

 

0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Никола. Панайотов ( преди 2 години )
    Да се въведе и у нас примерно на 3000об.мин.мах 85дб.шумът е право пропорционален и на скоростта.тъй че поставя се ограничение прим .80 км.ч и се мери шум ако е над нормите се вземат мерки може и да е карано по бързо пак нарушение
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Като превеждате или преписвате поне си сверяваите инфото. Транспортния министър в Германия е Андреас Шойер... и честно казано, ми се губи такова негово изказване в последно време... да не кажа изобщо
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Майката му е да не си купувате апартаменти на булеварди и кръстовища. Дори и в читава държава по такива места не се живее.
  • #3
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Колко са се разглезили хората последните години. Защо не им шумяха старите АМГ или М или Порше и т.н. - едно време, а сега изведнъж стаха мноого шумни чак вредни? Само чупеха вратове като ги видят.. Политиците в ЕС тотално скъсаха с действителността.. и все повече мислят и прават глупости.. Но, че не трябва да е без контролно и всеки да слага "кюенц" и да събужда града е безспорен факт.
  • #2
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Тези с *** аупуси на моторите трябва им се конфискуват моторите. Събуждаш целия квартал в 2 часа през ноща без никакви последствия - само в БГ!
  • #1
    7 rate up comment 0 rate down comment
    carpe_diem ( преди 4 години )
    Като живеещ над доста натоварено кръстовище (заобиколено плътно от сгради) оценявам усилията в тази посока.Ама осъзнавам, че разни тарикатчета с мотори и кюнци вместо ауспуси ще продължават да ме тормозят още доста години. Търпение му е майката... :D