IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Въздушните възглавници за коленете се оказаха безполезни

Изследване в Щатите показа, че те помагат най-вече за по-добро представяне на краш-тестове

Въздушните възглавници за коленете се оказаха безполезни

Въздушните възглавници за коленете не осигуряват допълнителна защита при удар, показва последното изследване на американския институт за пътна безопасност IIHS. Това твърдение изненада автомобилната индустрия, като се има предвид, че в последните години производителите усилено налагат всички типове въздушни възглавници, а на пазара в Щатите тези за коленете вече са част от серийното оборудване на масови модели като Toyota Corolla и Hyundai Sonata.

Информацията на IIHS е събрана от краш-тестове на организацията и реални катастрофи, като се сравняват контузии, получени от пасажерите при инциденти с въздушни възглавници за коленете и такива, в които са участвали коли без такива възглавници. При реалните катастрофи въздушните възглавници намаляват риска от наранявания от 7,9 на 7,4 процента, а при челен удар те нямат никаква роля, което е и очаквано.

От IIHS обясняват масовото навлизане на тези въздушни възглавници в съвременните автомобили с една по-особена причина – те осигуряват по-добро представяне на всички модели във федералните краш-тестове в Щатите, като това се отнася най-вече за случаите, в които водачът и пасажерите не носят предпазни колани. В случаите, когато всички са с предпазни колани, приносът им отново намалява.

Естествено, IIHS никога няма да препоръча на автомобилните производители да се откажат от въздушните възглавници за коленете, признаха от института.

Снимка: IIHS

0 от 500
  • #2
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #1 - живейте си живота докато не си купите волво.. Дж.Кларксън. Освен това - нищо не показва по-ясно, че половият ви живот е в миналото, както едно волво паркирано пред дома ви - пак Джереми :)
  • #1
    4 rate up comment 4 rate down comment
    ИметоМи ( преди 4 години )
    Волво е образецът и за безопасност.Каквото правата те-това е истината.