IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как Audi не успя да пребори въздушните възглавници (ВИДЕО)

Компанията от Инголщад заложи на собствена технология, но тя остана в миналото

Как Audi не успя да пребори въздушните възглавници (ВИДЕО)

През 80-те и 90-не години на миналия век един от най-популярните маркетингови трикове при продажба на автомобилите са допълнителните надписи по тях. Производителите са сигурни, че клиентите им ще се втурнат през глава към дилърите, ако видят напис turbo, GTI, ABS или SRS Airbags на задното стълкло.

Как Audi не успя да пребори въздушните възглавници

Почти всяка марка рекламира своите технологии с помощта на подобни стикери, като повечето от тях залагат на стандартни функции като антиблокираща система или въздушни възглавници. Сега тези опции присъстват в 99% от колите, продавани по света.
И двете технологии се поставят в германските автомобили, започвайки от Mercedes в началото на 80-те години. Малко по-късно всеки конкурент е оборудван със система за пасивна безопасност (SRS), която залага на пиропатрон, който активира въздушната възглавница в мига, в който колата се удари. Така се предпазва водача на машината от по-сериозни наранявания.

По една или друга причина обаче подобна идея не се харесва на Audi, където не предлагат въздушни възглавници до средата на 90-те години. По това време на задното стъкло на скъпите модели на марката е украсено от надпис quattro или procon-ten. Именно вторият от тях означава сложна система за безопасност, която в Инголщад използват вместо въздушна възглавница.

Как Audi не успя да пребори въздушните възглавници

Всичко започва още през 1970 г., когато е построен първият изследователски център на Audi. По това време компаниите вече обръщат внимание на системите за защита и инженерите на компанията решават да търсят нови възможности. Сред тези инженери е Елмар Фолмер, който е отговорен за разработката на procon-ten. Именно той ръководи изследванията на Audi в областта на структурния дизайн и на подоряване на разсейването на енергията след удар.

В основата на появата на технологията, която се разшифрова като Programmed Contraction and Tension (програмирано налягане и разтягане), е мнението на инженерите на Audi, че волана и кормилна колона са виновни за смъртните случаи при челен сблъсък. И докато другите производители разработват въздушни възглавници, в Инголщад поемат в съвсем разлина посока.

Как Audi не успя да пребори въздушните възглавници

Идеята на конструкторите е, че вместо да се поставя въздушен балон между главата на шофьора, е далеч по-удачно да се премести волана по-далеч от човека. Така в случай на сблъсък предпадният колан се стяга и дърпа водача назад, а кормилото автоматично се премества в обратна посока. Системата е много сложна, като се състои от стоманени кабели и опъващи ролки, свързващи двигателя, кормилната колона и предпазните колани.

Тъй като Audi разполага своите двигатели надлъжно и възможно най-близо до предната броня, подобна система работи по-добре от очакваното. При инцидент моторът е един от първите пострадали елементи, като те се изхвърля назад. В същото време стоманените кабели дърпат кормилната колонка, като опъват предпазните колони. Това се вижда на рекламата от тези години.



Технологията Procon-ten е представена през 1986 г., като е единствената по рода си. Тя може да бъде открита в моделите Audi 80, 90, 100 и 200. Последният автомобил с нея слиза от конвейра през 1994 г., когато компанията все пак преминава към въздушни възглавници.

Как Audi не успя да пребори въздушните възглавници

Причината за това е чисто икономическа - Procon-ten е много тежка, много скъпа и е по-ненадеждна от еърбега. С навлизането на по-леки и по-евтини материали тя става напълно излишна, но в Audi продължават да държат търговските права върху нея. Едва ли някога тя ще се появи отново, но пък технологиите се развиват непрекъснато и всякакви изненади са възможни.



Снимки и видео: Audi

Тагове: audi procon-ten
0 от 500
  • #4
    15 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ауди имаха проблеми с ремъците и за да ги оправят, минаха на верига. Ауди имаха проблеми с веригите и за да ги оправят, минаха на ремък... и така си я карат...
  • #3
    13 rate up comment 17 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ауди също така не можа да пребори дизелите, мерцедес, бмв, шкода, некачествената изработка и стотиците дефекти. Всъщност не се сещам какво изобщо пребори ауди? Проблеми с мултитроник, глави, гарнитури, вериги, ремъци, цилнидри и какво ли още не. Уникални *** с премиум надценка.
  • #2
    19 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Не мисля че са искали да ги "преборват". Това е алтернативна система, подходяща за модели с подходящо разположен двигател, и чиято цена тогава е била вероятно в пъти под тази на въздушните възглавници заедно с патроните на коланите. Когато има възглавници (и патрони) на по-ниска цена, също и странични, или в момента в който двигателя е напречен, или дадлъжен но вкаран по-назад както при БМВ и Мерцедес, и тази система вече губи смисъла си. Всичко това инженерите в Ауди са го знаели и тогава.
  • #1
    24 rate up comment 27 rate down comment
    Синджир=Ланец ( преди 5 години )
    Най-добре цялото хАуди да отиде в историята!