IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо колите стават все по-широки

Никой не знае кога размерите на автомобилите ще спрат да растат

Защо колите стават все по-широки

С всяко следващо поколение на съвременните автомобили те стават все по-големи и по-големи, като акцентът обикновено пада на увеличената дължина и нарасналата колесна база. Но заедно с това расте и широчината, а в някои стари градове на Европа това се оказва проблем. Примерите са много – актуалното VW Polo, което е с по-големи размери от първото поколение на Golf от 1974 г., е идеално доказателство. И това важи за почти всички производители и актуалната им гама.

Първата причина за нарастването на размерите на колите е повече от логична – правилата за защита на пасажерите и пешеходците стават все по-строги, колите трябва да са по-здрави и съответно конструкторите имат нужда все повече площ и обем, които да могат да поемат тежките удари при катастрофа, като става въпрос за контролирано смачкване, което е крайната цел.

Другата причина за нарастващите размери на колите са нарасналите размери на хората. И това не е от вчера. Още първите години след Втората световна война в Европа указват тази тенденция, а в края на 90-те години шефът на Ford Европа Ричард Пари-Джоунс обясни, че новият тогава Focus трябва да е сериозно по-голям от Escort, иначе хората на борда няма да имат достатъчно пространство.

Но, пътищата, с малки изключения, не стават по-широки. И в големите градове понякога се образуват задръствания само защото две големи коли не могат да се разминат. Абсурдно е, но е факт.

Няколко сравнения – седмото поколение на Golf е със широчина 1779 мм, което е съвсем близо до широчината на Ferrari Berlinetta Boxer от 1973 година – 1830 мм. А актуалният хечбек на Mini е с малко над 2 сантиметра по-тесен от Porsche 911 Carrera (996) от 1997 година.

При спортните автомобили по-голямата широчина означава по-добра стабилност, дизайнерите искат по-големи колела, което също означава по-голяма дължина и широчина, а има и още нещо – автомобилните производители безсрамно копират един от друг всяка една добра идея и рядко пропускат интересните тенденции на пазара. Защото шефовете им просто няма как да се оправдаят пред акционерите защо компанията им не участва в разработването на най-новата пазарна ниша или пък изостава в една или друга посока на развитие, които допадат на клиентите.

За много премиум производители причината за нарастването на размерите на колите им е свързана с американския пазар. Там големите размери винаги са били на мода, хората имат нужда от повече пространство на борда, а и никой не иска в Щатите да му излезе име, че предлага твърде малки, но пък скъпи автомобили.

Със сигурност, могат да се намерят още много причини, но дори и това непълно изброяване показва логиката на нарастването на размерите на колите. А и едва ли ще намерите клиент, който да се оплаче, че новата му кола е по-голяма от старата, въпреки че са в един клас.

0 от 500
  • #8
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Наблюдение ( преди 4 години )
    Форд направиха много широк Фокус 2 който нямаше аналог като простор спрямо конглокентите си, но явно това им се отрази на продажбите на Мондео и при третото поколение Фокус, намалиха широчината на модела! Настоящия Меган е видимо по-широк от конглокенцията в класа си, а Клиото комби е с огромно междуосие - според мен е рекордьор в класа си
  • #7
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Гоуемо ДупИ -Гоъема раота!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • #6
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Гъзар ( преди 4 години )
    - "Защо колите стават все по-широки? "- Защото дупетата стават по-големи!
  • #5
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Novoto mi X3 e po-shiroko i dalgo ot parvoto pokolenie X5
  • #4
    15 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Мани пътищата, ама и паркингите с техните места продължават да са по някакъв остарял стандарт и си е мъка да отвориш вратата даже ако ти си с голф и си спрял до голф.
  • #3
    4 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Иване, огледай се около себе си и веднага ще намериш отговора. Защото хората стават все по-дебели!Я опитай да набуташ четирима съвременни германски младежи в един Фиат 500 или дори в NSU Prinz.
  • #2
    2 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Точно пък тая тясна колица Голфа ли взехте за отправна точка. Той е широк 1779, а Фокус например (първото, което ми попадна) е 1825 мм
  • #1
    3 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Mcдоналд