IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автономните коли ще ни направят по-лоши шофьори

Очакван, но плашещ извод от научно изследване

Автономните коли ще ни направят по-лоши шофьори

От време на време се появяват научни изследвания, чийто резултати са повече от логични и очаквани и които биха могли да бъдат формулирани от всеки разумен човек, натрупал поне малко житейски опит. Примери има много – че хората изпитват удоволствие от секса, че повечето от нас предпочитат да карат чиста кола, а не мръсна и т.н.

Последният принос към този дял на науката е откритието, че когато навлязат масово в ежедневието ни автономните автомобили, то те ще ни направят много по-лоши шофьори. Причината? Няма да ни се налага да караме. Логично, но и леко плашещо, нали?

Изследването е на Нотингамския университет, като според резултатите му, водачите, които разчитат твърде много на автономното шофиране, се оказват с доста отслабнала подготовка, когато трябва да си върнат контрола над автомобила.

В изследването са участвали 49 шофьори на различна възраст, както от мъжки, така и от женски пол. В първия етап те карат по час и половина на ден на симулатори, като в хода на тази седмица ставали все по-добри. След това поели ролята на водач-пасажер на симулиран автономен автомобил. И когато трявало отново те да шофират, станало ясно, че вече реагират по-бавно, взимат неправилни решения и много по-често допускат грешки.

Освен това, при симулиран автономен режим на движение, водачът обикновено чете, спи или си гледа нещо в телефона и има нужда от няколко секунди, за да поеме управлението и както и контрола върху автомобила. Но твърде често тези няколко секунди се явяват разликата между живота и смъртта.

0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 1 rate down comment
    sam ( преди 4 години )
    като гледам колко бързо се развиват автономните коли си мисля че никога няма да отвикна да карам....
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    none ( преди 4 години )
    Шофьорите в БГ вече са по-лоши "благодарение" на далаверите на ДАИ. Популацията на шофьори с купени книжки рязко се увеличава. Само тази година ни удариха 3 пъти отзад и все голфаджии. Не стига че не могат да карат ами са и самонадеяни ...
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Не думай
  • #1
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Боби ( преди 4 години )
    Налагането на такива технологии прави хората безотговорни.Това си е мое лично мнение и го заявявам като човек интересуващ се от нови технологии.Трябва да има някакви граници.