IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

3,3 милиона долара за шампионски болид на Менсъл

Този Williams-Renault FW14B обаче беше продаден с номера на Патрезе на борда

3,3 милиона долара за шампионски болид на Менсъл

Един от болидите Williams-Renault FW14B, използван от Найджъл Менсъл в шампионския му сезон във Формула 1 през 1992 година, беше продаден за рекордните 3,37 милиона долара на търг в рамките на Фестивала на скоростта в Гуудууд.

Търгът беше организиран от Bonhams, откъдето потвърдиха, че това е най-високата цена, постигана за болид на Williams за Формула 1.

Това шаси FW14B е карано от Британския лъв в 6 състезания през 1992 година, като с него той печели 5 победи и една квалификация. По-късно в хода на сезона колата е използвана и от втория пилот на Williams Рикардо Патрезе, затова и е запазила номера на италианеца – 6, а не „червената петица” на Менсъл.

1992 е може би сезонът, в който Williams успя да постигне най-сериозната си доминация във Формула 1, като единственият съперник на Менсъл се оказа легендата Айртон Сена, но той и McLaren не успяха да спрат победния ход на Найджъл.

Автомобилът се задвижва от 3,5-литров V10 атмосферен двигател Renault RS3 с мощност около 760 конски сили, който работи с 6-степенна полуавтоматична трансмисия.

Болидът е в движение, гарантира продавачът, като е оборудван с всички оригинални компоненти и части от сезон 1992 във Формула 1.
А продавачът се оказа Williams Grand Prix Engineering – компанията, под чиято шапка е едноименният тим във Формула 1, купувачът е частен колекционер, чието име засега остава тайна.

0 от 500