IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

1200 инженери на BMW и Daimler ще работят заедно

Двата концерна се договориха са съвместна разработка на автономни системи за движение

1200 инженери на BMW и Daimler ще работят заедно

Два от водещите германски и световни автомобилни производители - BMW и Daimler, постигнаха окончателно споразумение за съвместна разработка на технологии за автоматизирано шофиране. По този начин те стават поредните компании, които обединяват сили, за да може да намалят разходите за създаване на безпилотни системи, съобщава Reuters. 

Стратегическото партньорство между двата гиганта ще бъде съсредоточено върху разработка на на технологии за автономно шофиране по магистрали, за автоматично паркиране и за създаването на нови асистенти на водача, обявих от BMW и Daimler в съвместно изявление. Компаниите допълват, че ще въвеждат технологиите в своите автомобили независимо една от друга.

Всъщност, двата производителя обявиха намерението си за подобно обединение още през февруари, като тогава беше заявена, че партньорството им може да бъде разширено. Сега споразумението е финализирано, като се очаква новата технология да бъдае достъпна за масовия пазар през 2024 г. Общо 1200 специалисти от BMW и Daimler ще работят по новия проект.

Очаква се до дни да бъде обявен и още един съюз между два от водещите световни автомобилни концерни. Volkswagen и Ford. Техните ръководство са на финалната права на преговорите за обединяване на силите за разработка на самоуправляващи се превозни средства и на електромобили. Според информация на германския вестник Handelsblatt, сделката трябва да бъде одобрена на 11 юли.

0 от 500