IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Daimler ще помага на BMW за i2

Електромобилът ще излезе през 2024 г. и ще струва под 30 000 евро

Daimler ще помага на BMW за i2

Най-достъпният като цена електрически модел на BMW ще се казва i2 и ще бъде разработен с помощта на концерна Daimler. Това призна шефът на отдела за разработки на баварския концерн Клаус Фрьолих в интервю за Manager Magazin.

Топ-мениджърът разкри, че този електромобил ще се появи на пазара в Европа през 2024 г., като цената му ще бъде под 30 000 евро. В основата му ще бъде нова платформа за коли на ток, разработена съвместно от BMW и Daimler. Най-вероятно i2 ще представлява компактен седан, като Mercedes-Benz ще пусне собствена версия на пазара. Общият тираж на двете машини ще бъде 500 000 бройки на година.

MFA3

Постигането на по-ниска цена ще стане възможно след отказа от използването на въглеродни нишки, които са част от конструкцията на BMW i3. Освен това, от сметките ще отпадне и сегашното шаси на баварците DriveE, като не е изключено то да бъде максимално опростено за новия модел.

Още през миналата година стана ясно, че Mercedes разработва платформата MFA3, която ще бъде използвана за субкомпактни модели на ток. Те ще заменят сегашните коли на Smart, като ще излязат в три модификации - City, Shuttle и Cargo. В същото време, при BMW бъдещото i2 ще замени сегашното i3, като баварците ще участват в разработката на MFA3. 

Снимки: BMW, Daimler

0 от 500