IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайци искат още 5 процента в Daimler

Този път инвестицията идва директно от Пекин

Китайци искат още 5 процента в Daimler

Китайският автомобилен производител BAIC Group се опитва да купи 5% от Daimler, за да може да подобри отношенията си с германската компания и да осигури бъдещето на съвместната им компания в Китай за производство на автомобили Beijing Benz Automotive. Това съобщи агенция Reuters, като се позовава на три независими източници от BAIC и Пекин.

От BAIC потвърдиха, че са информирали Daimler за намерението си да станат акционери в компанията, като в известието не е било уточнено дали пакетът акции, който търсят китайците ще е 4 или 5 процента. В същото време от BAIC са се обърнали към местната власт в Пекин за подкрепа на финансовата операция, твърдят два от източниците на Reuters.

От фондовите борси в края на миналата седмица пък дойде информация, че изкупуването на акции на Daimler от страна на BAIC вече е започнало.

„Факт е, че цената на акциите на Daimler започна да се качва, благодарение на кампания на купувач, който иска да сформира сериозен дял от тези акции”, коментира анализатор на борсовата търговия.

Това се очертава като втората голяма китайска инвестиция в Daimler, след като в края на февруари миналата година босът на Geely Ли Шуфу купи почти 10 процента от германския гигант за 9 милиарда долара. С оглед на дела, който преследва BAIC, най-вероятно китайците ще трябва да платят за тези акции около 5 милиарда долара.

Но тази инвестиция на Geely се оказа правилният път за развитие на партньорството с Daimler, като наскоро стана ясно, че китайците купуват половината от Smart и производството на моделите на марката, която вече е изцяло електрическа, се пренася в Китай.

С инвестицията на Шуфу Geely се превърна в най-големия акционер в Daimler, а сега в групата на големите акционери най-вероятно ще влезе и BAIC.
BAIC Group е автомобилна компания, собственост на общината в Пекин и представлява холдинг, под чиято шапка са няколко автомобилни производители. Компанията е партньор на Mercedes и Hyundai в производството на техни модели за китайския пазар.

0 от 500