IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW, Daimler и VW отново са обвинени в картел

Трите концерна умишлено задържали екологични технологии през периода 2006-2014 г.

BMW, Daimler и VW отново са обвинени в картел

Европейската комисия излезе с предварително заключение, според което трите германски концерна - BMW, Daimler и VW, се обвиняват в сключване на сговор за ограничаване на конкуренция помежду им в сферата на екологичните технологии.

Според официалната позиция на ЕК, трите производителя умишлено са преустановили разработката и внедряването на средства, позволяващи намаляването на вредните емисии при съвременните автомобили. Предполага се, че догоорката между концерните е била в сила за 8 години - от 2006 до 2014 г.

"Еврокомисията е изпратила на BMW, Daimler и VW предварителното си заключение, според което през периода 2006-2014 г. те са си сътрудничи в ограничаването на конкуренцията в развитието на технологиите за намаляване на вредните емисии на бензиновите и дизеловите двигатели", се казва в официалния документ.

ОТ ЕК допълват, че компаниите имат право да си сътрудничат, но само с цел подобряване на тяхната продукция. Новите европейски стандарти и закони забраняват на всяка компания да се договаря за прекратяване на подобряването на стоките, тъй като по този начин се пречи на конкуренцията между тях.

Еврокомисията очаква отговор от трите германски производителя, като продължава с антимонополното разследване. То ще трябва да определи вината на всеки един от концерните поотделно. От BMW вече обявиха, че ще обжалват становището на ЕК, тъй като не са съгласни с него. Баварският концерн обаче е готов да отдели 1 милиард евро, какъвто ще е размерът на очакваната глоба и това ще се отрази на финансовите резултати за първото тримесечие на годината.

0 от 500
  • #3
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    И на малките деца е ясно вече, че по-големи мошеници от немците НЯМА!!! Абсолютни нещастници, каквито са и феновете им, които на всичкото отгоре са умствено изостанали индивиди щом след всичките лъжи и измами продължават да са им фенове.Някаква странна форма на мазохизъм е това да те цакат с какво ли не, да ти продават продукти с различни характеристики от обявеното, качеството на продуктите им да е,като на китайски миксер, а ти да им се кефиш и защитаваш. Някаква остра форма на дебелизъм е явно
  • #2
    8 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Синоним на немски инженер? Измамник.
  • #1
    7 rate up comment 1 rate down comment
    111 ( преди 5 години )
    БМВ се уплашиха първи. :D