fallback

Защо Koenigsegg се отказа от V12 мотора на Subaru?

Недостатъчната мощност кара шведите да търсят други варианти (ВИДЕО)

Сегашните модели на Koenigseggs са оборудвани с V8 двигатели, собствено производство, но в ранните си години шведската компания използва модифициран V8 на Ford. Това обаче не винаги е била така, става ясно от видео, публикуван от Drivetribe. Той разкрива, че един от първите прототипи на Koenigsegg е оборудван с V12 боксер от Subaru, създаден за участие във Формула 1.

Всъщност, самата новина, че компанията Subaru някога е проектирала и изградила двигател за Формула 1, вероятно ще изненада мнозина. През 1989 г. японският производител създава 3,5-литров боксер V12, наречен 1235, като той е предназначен за тима на Coloni. Моторът обаче е изключително ненадежден и неподходящ за болид от Формула 1, тъй като е прекалено широк и пречи на аеродинамиката. Subaru се опитва да участва с него в световния шампионат за спортни коли, но не се получава и двигателят е "убит".

Приблизително по същото време Koenigsegg разработва първия си прототип - CC, като основателят и собственик на компанията Кристиан фон Кьонигсег закупува от Subaru правата върху мотора. Обемът на двигателя е увеличен до 3,8 литра, а мощността нараства от 580 на 750 к.с.

Целият блок на двигателя е разположен под задния мост на автомобила, което осигурява много нисък център на тежестта. Проблем обаче се оказва мощността, която няма как да надхвърли 750 к.с., а в Koenigsegg търсят нещо много по-сериозно за своите модели. Затова и компанията се отказва от мотора на Subaru, а поема в друга посока. И резултатът се вижда ясно в момента - марката разполага с два V8 турбомотора, които развиват по 1600 к.с.

Видео: Drivetribe

fallback
  • #4
    Запознат ( преди 4 години )
    Що за малоумие е това Боксер V12??? Това са два съвършенно различни двигателя. При боксера срещуположните бутала са свързани на различни колена на коляновия вал, при V12 всяка двойка бутала от единия и другия ред са на едно и също коляно... Има и други разлики, но това е основната. И боксерът, както много погрешно смятат, не e V-образен двигател с ъгъл 180 градуса...
  • #3
    КОЛЧЕВ ( преди 4 години )
    ПО ВРЕМЕТО НА УЕСТЪРНИТЕ. КОГАТО СА СЕ СТРЕЛЯЛИ НА ПОРАЗИЯ. НА ЕДИН БАР ИМАЛО ТАБЕЛА НЕСТРЕЛЯЙТЕ ПО ПИАНИСТА. ТОЙ ТОЛКО СИ МОЖЕ
  • #2
    анонимен ( преди 4 години )
    Хаххахах , пробив в двигателостроенето - V12 Боксер
  • #1
    Стамат ( преди 4 години )
    Последно V12 или Боксер?Едно е да е V12 и съвсем друго да 12 цилиндров боксер ! Някой май не знае разликата, а ?
fallback
Последни