IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайци финансират разрастването на Koenigsegg

Компанията ще представи хибриден и по-евтин суперавтомобил догодина

Китайци финансират разрастването на Koenigsegg

Koenigsegg планира да достигне до нови клиенти с лансирането на нов, по-евтин и произвеждан в повече бройки модел, обяви босът на компанията Кристиан фон Кьонигсег. Новият модел, който ще е с хибридно задвижване ще бъде представен догодина, а скоро след това стартира и серийното му производство.
Този скок в развитието на Koenigsegg стана възможен след влизането на нов акционер в компанията, осигурил почти 150 милиона евро свежи пари срещу 20 процента във фирмата.

Инвестицията, направена по-рано тази година идва от компанията New Electric Vehicle Sweden (NEVS), която е базирана в Швеция, но е китайска собственост и произвежда електромобил, базиран на последния модел на SAAB.

„С това споразумение си осигурихме много повече мощ, повече работни места, точно това, което търсих”, обясни Кристиан пред списание Autocar.

Новият модел на Koenigsegg ще излезе на пазара с цена между 750 000 и 850 000 евро, което почти два пъти по-евтино от настоящия най-евтин автомобил на марката – Regera. Разработването на автомобила е започнало преди две години, но с инвестицията на NEVS този процес може да бъде ускорен и представянето на колата да стане факт през първата половина на 2020 година.

Все още няма много информация за този модел, но е сигурно, че създателите му отново ще заложат на изпитания 5-литров V8 двигател с две турбини, който ще работи с електромотор, за да се получи успешна хибридна система.

Фон Кьонигсег намекна, че компанията готви още нови модели, като планира да построи и нов завод за производството им. Отделно от това предстои и засилване на партньорството с NEVS, компанията е собственик на производствените мощности на SAAB в Тролхатан, където е и изследователския център на шведската марка.

Естествено, Koenigsegg никога няма да се превърне в масов производител. Миналата година шведите сглобиха едва 18 коли, но плановете им са производството да нарасне до над 100 бройки в следващите няколко години, а в по-далечно бъдеще – и дори над 1000.

0 от 500
  • #2
    0 rate up comment 3 rate down comment
    Факт! ( преди 4 години )
    А бе *** не виждаш ли че китайците ги изкупиха Кьонигсегг еталона за суперспортни коли китайски пари.Волво Сааб сега тия отвртат дръпнатите *** изкупиха Швеция в Бугати отварят шампанското Кьонигзегг китайски отврат.
  • #1
    2 rate up comment 6 rate down comment
    Факт! ( преди 4 години )
    Отврат и тия изпърдеха!