IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Босът на Toyota стартира в "24 часа на "Нюрбургринг"

Акио Тойода кара Supra с №90, 160 екипажа са заявени за надпреварата

Босът на Toyota стартира в

Президентът и главен изпълнителен директор на Toyota Акио Тойода е запален по моторните спортове е информация и това съвсем не е новна. Японецът е сериозен поддръжник на състезателните програми на гиганта в световния шампионат за издръжливост и Льо Ман, както и на изградения от Томи Макинен заводски тим на Toyota за световния рали шампионат.

Но в това отношение Тойода е много по-напред от много свои колеги по върховете на автомобилната индустрия, които също подкрепят моторните спортове и ги смятат за отличен маркетингов инструмент. Всъщност, води им с много обиколки на Северната дъга на „Нюрбургринг”, където днес стартира поредното издание на легендарното 24-часово състезание на пистата в планината Айфел.

Тойода е един от участниците в надпреварата, като е заявен под псевдонима Моризо, а от Toyota уклончиво потвърдиха това с признанието, че в състезанието ще участва „най-старшият тест пилот” на компанията. Само преди дни Тойода демонстрира на японската писта „Фуджи” прототип на хиперавтомобила Supra GR Super Sport, с който компанията ще влезе в Льо Ман от 2021 година, когато новите правила заменят сегашния LMP1 клас.

Естествено, на „Нюрбургринг” Тойода ще се състезава с новата Supra, като е в един екип с Масахиро Сасаки, Клийн Уве и Хервиг Дененс. А автомобилът им е много близо до нивото на GT4 колите, като Supra-та е получила името VLN9 и попада в клас SP8T за возила с обем на двигателя до 4 литра и принудително пълнене.

Тойода от години използва псевдонима Моризо, като има и предишни стартове в „24 часа на Нюрбургринг”, като досега са потвърдени поне два – с Lexus LFA, с който постигна 4-о място в класа си и с Toyota GT86.

Тази година заявки за участие в „24 часа на „Нюрбургринг” подадоха 160 екипажа, а Тойода е в Supra-та с №90, като името му първоначално не се появи в списъка със заявени, но това стана по-късно.

За Toyota това е 13-о участие в Зеления ад, като освен със Supra, компанията ще участва в най-силния клас SP9-Pro с Lexus RC F GT3.

0 от 500
  • #5
    3 rate up comment 0 rate down comment
    propov ( преди 4 години )
    24 часа на Ринга не е точно състезание. Това е един луд уйкенд за кеф на автоманиаците. Има всякакви коли. Пълно е с тотални аматьори. Това си е един празник с елементи на шофиране. Няма злобно надъхани бойци с болни амбиции. Победителят не става световноизвестен. Естествено че има богати и подготвени отбори, но те са там не за да изпъкнат, а за да са част от купона. Залога не е голям, залага се повече на шоуто.
  • #4
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    прегледах сайта на тойота ами беше няколко секунди нищо интересно
  • #3
    2 rate up comment 8 rate down comment
    Пилот ( преди 4 години )
    Е как с кой състезават се с гаражни отбори като Пескароло Джъд и Орека с бюджет колкото на столичен стриптииз клуб.Ама те дръпнатите толкова си могат иначе все бой ядат.
  • #2
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    "В абсолютни изражения Toyota доминира сектора с борсова капитализация от 168 млрд. евро. Далеч на второ място е Volkswagen с едва 82 млрд. евро."С някой който ти е до под кръста състезание не може да има. Може да има само гавра.
  • #1
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Мицоизбуши ( преди 4 години )
    Ауди ги няма Порше ги няма Пежо ги няма.С кои се състезават тия?