IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Съвременен двигател на Lada се оказа по-зле от 20-годишен мотор на Opel

Двата агрегата с еднаква мощност бяха сравнени на писта (ВИДЕО)

Съвременен двигател на Lada се оказа по-зле от 20-годишен мотор на Opel

Изданието Autoreview направи доста любопитно сравнение между cъвременната Lada Vesta Sport и над 20-годишен ВАЗ 21106, който е оборудван с 2,0-литров бензинов двигател на Opel, развиващ мощност от 148 к.с. През 80-те години на миналото столетие германската марка поставя този мотор на семейството Astra. Двигателят е поръчан от рали-отбора на ВАЗ, като в атмосферния си вариант развива 300 к.с., а с компресор - 400 к.с.

В случая обаче моторът е в стандартната си мощност от 148 к.с., като отговаря на стандарт Евро-2. Освен немски двигател, старият руски автомобил е получил хидро-усилвател ZF, спортни настройки на окачването и скоростна кутия, създадена от спортното подразделение на марката Vauxhall по време, когато тя беше собственост на General Motors.

Съперникът на ВАЗ 21106 в случая е Lada Vesta Sport, която разчита на съвременен 1,8-литров бензинов двигател с мощност 145 к.с. Моторът отговаря на екостандарт Евро-5, но въпреки, че е далеч по-нов и по-технологичен и екологичен, на пистата отстъпва значително на своя опонент.

Във видеото се вижда как 21106 с лекота изпреварва съперника си, след което бързо увеличава преднината си. Все пак, авторът на теста намира и нещо положително при Vesta Sport - по-добри спирачки, кормилно управление и пътно поведение.

Снимка и видео: Autoreview

0 от 500
  • #6
    23 rate up comment 25 rate down comment
    Минаващ ( преди 4 години )
    В Рассию тва писта ли се води смех пълен.Зад колата един тон пушек като в Американски уестърн при гонитба с коне.Бог да пази всеки от допир с тая изостанала ко.ина!
  • #5
    25 rate up comment 6 rate down comment
    аз ( преди 4 години )
    Моторите на Веста са Рено.
  • #4
    15 rate up comment 21 rate down comment
    ss ( преди 4 години )
    Това не новина, нито изненада...Особено за българите, добре запознати с ''руското чудо''...Да не говорим за ''отмъщението на Хрушчов''
  • #3
    43 rate up comment 5 rate down comment
    drumvlado ( преди 4 години )
    Нормално е новият модел да е по-тежък заради модерните изисквания за пасивна безопасност. Съмнявам се Лада 21106 да има каквато и да е оценка на EURO NCAP. Несериозно е сравнението без да знаем теглата на двата автомобила.
  • #2
    30 rate up comment 26 rate down comment
    strikercho ( преди 4 години )
    Сравнението отговаря на реалния живот в двете държави, дори мисля, че в години разликата е повече. В 2019-та мужикистанците живеят така, както немците в следвоенна Германия. Да е жив и здрав ка-Пу-тко още 5-10 години и съвсем ще досъсипе азиатската ***.
  • #1
    23 rate up comment 26 rate down comment
    Минаващ ( преди 4 години )
    От руснаци технически сравнения не искам изостанала технологично дупка още състезаваща се с коне.